De Toekomst van ICT

De Toekomst van ICT


Het jaarlijks overzicht van de belangrijkste ICT thema's

4 October 2007 (14-21)
Locatie: Sofitel Diegem (Diegem near Brussels (Belgium))
Gepresenteerd in het Nederlands door
Prijs: 540 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

Waarom dit seminar ?

Op 4 oktober 2007 organiseert I.T. Works opnieuw het succesvolle seminar "De Toekomst van ICT". Tijdens dit speciaal event brengen een aantal topsprekers waaronder James Robertson, Peter Hinssen, Rick van der Lans, Stef Knaepkens en Patrick Van Eecke hun visie op wat er momenteel gebeurt en wat er nog gaat gebeuren in ICT, en hoe u hiermee rekening kan houden in uw IT strategie.

De 10de editie van dit seminar is minder technologisch getint dan de vorige. Het wordt immers steeds duidelijker dat de nieuwe technologieën en tools van de voorbije jaren de basisproblemen in IT niet hebben opgelost. Projecten duren te lang en gaan over budget, en leveren niet helemaal (in sommige gevallen helemaal niet) op wat de klant (intern of extern) gevraagd had. Het simpelweg vergroten van het team, meestal via outsourcing contracten, leidt heel vaak niet tot de gewenste resultaten. Het lijkt nuttiger om het projectbeheer te verbeteren en te bouwen aan een goed team, dat op intelligente en flexibele manier wordt uitgebreid via een outsourcing overeenkomst. Uiteraard is ook het aligneren van uw IT strategie met die van de business, en het continu meten en verbeteren van de performantie van uw IT organisatie van primordiaal belang.

Bovendien zullen er altijd "disruptive" technologies blijven komen die we niet in ons meerjarenplan konden voorspellen. Maar ook al kun je de toekomst niet voorspellen, bedrijven kunnen zich wel voorbereiden op dergelijke ingrijpende innovaties door te leren uit de fouten uit het verleden, en proberen om de nieuwste trends zoals Web 2.0, SaaS (software-as-a-service), BPM (Business Process Management), SOA (Service-Oriented Architectures), ... zo goed mogelijk in te passen in de eigen omgeving. Deze technologieën kunnen immers leiden tot een flexibele en klantgerichte IT organisatie.

Bedrijven staan onder steeds grotere druk om sneller in te spelen op nieuwe opportuniteiten, om meer klantgericht te zijn, maar terzelfdertijd moeten ze kosten besparen. Om dit alles te realiseren, hebben bedrijven een flexibelere IT organisatie nodig waarbij de klant en niet het produkt centraal staat. Dit impliceert dat bedrijven moeten afstappen van hun functionele, produkt en taakfocus, en een sterkere procesvisie ontwikkelen, waarbij processen de grenzen van departementen en zelfs de muren van individuele bedrijven kunnen overstijgen. Bovendien moet er door de sterkere vraag om "meer te doen met minder" gekeken worden naar alternatieve (out/off/in) sourcing mogelijkheden. Naast dit alles is het duidelijk dat de juridische dimensie van ICT steeds belangrijker wordt: hoe ver mag je gaan in de opslag van je kennis van een klant, en wat zijn de gevaren van de alternatieve sourcing oplossingen ?

Indien u als ICT-beslissingsnemer wil weten wat volgens deze experten de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen zijn in uw werkdomein, dan mag u dit uniek event niet missen.

Welke vragen worden beantwoord tijdens dit seminar ?

Voor wie is dit seminar bestemd ?

Dit seminar is vooral bedoeld voor ICT-beslissingsnemers die betrokken zijn bij het maken van strategische keuzes in ICT development, services en outsourcing. Dit seminar geeft hen een overzicht van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen in ICT, zodat zij zich hierop kunnen voorbereiden. Hierbij mikken we vooral op IT managers, projectleiders, strategische planners, alsook op business en IT analisten en architecten.

Bovendien kunt u op dit event ideeën uitwisselen met talloze collega's die dezelfde uitdagingen tegemoet zien als uzelf.

 Volledig Programma

13.30u - 14.00u
Registratie en ontvangst van de deelnemers met koffie/thee en croissants
14.00u - 15.00u
Seeing the Future of IT Projects through Their Behaviour
(James Robertson, Principal, Atlantic Systems Guild)

Requirements-guru and "eminence grise" James Robertson presents his view on the future of IT projects by looking at how people’s "patterns of behaviour" influence project success.

People do projects. And, more than any other factor, it is the behaviour of the people working on the projects that determines success or failure. To have a positive influence on projects of the future it is essential to have an understanding of how and why people behave as they do. An effective way of understanding this is to look at the patterns—both beneficial and detrimental—of project behaviour.

In this keynote presentation, James presents some of these patterns, and discusses how they can affect the future of your organisation. Among the project behaviours that James shows you are:

This talk - presented in English - shows you how to recognise, and more importantly how to nurture or discourage, behaviour patterns that are present in your organisation.

15.00u - 15.45u
Naar een Klantgerichter IT
(Peter Hinssen, Voorzitter, Porthus NV)

Sommigen durven stellen dat het Web alles heeft veranderd, maar eigenlijk draait business nog steeds om het aanbieden van oplossingen die de klant wil. Met het Web is het echter wel mogelijk geworden om sneller, gerichter en intiemer met die klant te communiceren en samen te werken aan een oplossing. Uw IT organisatie en de oplossingen die u aanbiedt moeten steeds meer customer-centric worden als u uw klanten niet wil verliezen aan een concurrent die aan de andere kant van de wereld kan zitten ...

15.45u - 16.15u
Koffie/Thee en versnaperingen
16.15u - 17.00u
Het team – de vergeten factor: Waarom IT-ers geen garnalenpellers zijn
(Rick van der Lans, Directeur, R20/Consultancy)

Ondanks de vele nieuwe tools, technieken en technologieën van de voorbije jaren worden vele software-projecten nog steeds te laat en boven budget opgeleverd. Rick van der Lans geeft in deze presentatie zijn visie op hoe het dan wel verder moet met software-ontwikkeling.

17.00u-17.45u
De Toekomst van Sourcing: Out-Off-In ?
(Stef Knaepkens, Managing Partner, Kite Consultants)

Outsourcing is een term die sinds het einde van de jaren negentig populair werd in België en ondertussen neemt iedereen de term te pas en te onpas in de mond. Uit diverse studies blijkt dat outsourcing aan de ene kant razend populair is, maar aan de andere kant vaak niet leidt tot de gewenste resultaten. Wij vroegen Stef Knaepkens, Managing Partner bij Kite Consultants, om een balans op te maken en enkele pertinente vragen te stellen (en te beantwoorden) omtrent het fenomeen outsourcing:

17.45u-19.00u
Diner
19.00u-19.45u
Een Praktische Kijk op de IT Uitdagingen van Vandaag en Morgen
(Ludo Vandervelden, CIO, Toyota Motor Europe)

Vanuit zijn praktijkervaring bespreekt Ludo Vandervelden een aantal uitdagingen waar IT op dit moment mee worstelt, en suggereert hij een aantal oplossingen.

19.45u-20.30u
Toekomstige Uitdagingen voor Specialisten in ICT en Recht
(Patrick Van Eecke, DLA Piper)

Het is een beetje symbolisch dat we het laatste woord op dit seminar laten aan een jurist: heel wat IT contracten (bv. bij outsourcing) of relaties (bv. tussen werkgever en werknemer) eindigen immers ook in een juridische strijd, die vooraf vermeden had kunnen worden. Patrick Van Eecke zoomt in op een aantal thema's van dit seminar, en bundelt juridisch advies in een presentatie die u meer grip geeft op het juridische gladde ijs.

20.30u
Conclusies & Samenvatting
21.00u
Einde van dit Seminar

 Sprekers


James Robertson (The Atlantic Systems Guild)
The Atlantic Systems Guild

James Robertson is a consultant, teacher, author and practitioner of innovation. Het is the co-author of the best-selling book "Mastering the Requirements Process, Second Edition" (Addison-Wesley 2006). This book provides guidance on finding requirements and writing them so that all the stakeholders can understand them. He also co-founded the Volere approach to requirements engineering. His most recent book is "Adrenaline Junkies and Template Zombies: Understanding Patterns of Project Behavior", written with fellow principals of The Atlantic Systems Guild, a London and New York-based think tank known for its research into new systems engineering techniques.

James Robertson has worked on almost every type of information system. His experience has led him to write numerous seminars and papers that are well respected as sources of new software development ideas.

As well as teaching his seminars, he now advises companies on how to adapt modern software development techniques to fit specific projects, and how to effectively transfer the new technologies to the software developers within the organisation. he has formed a solid partnership with his wife Suzanne to consult on numerous large-scale projects in Europe and the United States.

James and Suzanne Robertson are principals and co-founders of The Atlantic Systems Guild.

Peter Hinssen (Across Technology)
Across Technology

Ir. Peter Hinssen is een entrepreneur, spreker en schrijver. Hij is voorzitter van Porthus NV dat hij mee opstartte in 1999. Porthus is een toonaangevende leverancier van OnDemand IT-oplossingen. Daarnaast is Peter mede-oprichter van Across Technology, een consultancybedrijf voor IT strategie, Business/IT Alignment en Change Management.

In 1995 startte Peter zijn Internetactiviteiten als oprichter van e-COM, een Internet Agency dat zich vooral richtte op de Intranet/Portal markt en dat in 1999 werd overgenomen door Alcatel, en tot Alcatel e-COM en later The e-Corporation werd omgedoopt. Vanaf 2000 werd Peter Entrepreneur in Residence bij McKinsey & Company waar hij twee jaar werkte rond entrepreneurship, e-government en business/IT alignment.

Peter werkte samen met John Henderson ('Strategic alignment between business and IT'), Nicholas Carr ('IT doesn't matter') en Peter Weill ('Enterprise Architecture as Strategy') in projecten rond strategische alignment voor klanten als ING, FORTIS, Johnson & Johnson en de Royal Bank of Scotland.

Zijn boek "Business/IT Fusion. How to move beyond Alignment and transform IT in your organization" rolde in december 2008 van de persen. Dit 280 bladzijden tellende, schitterend geïllustreerd hardcover boek wordt uitgegeven bij Mach Media NV, ISBN: 9789081324236) en u vindt het ook op Amazon.

Rick van der Lans (R20/Consultancy BV)
R20/Consultancy BV

Rick van der Lans is onafhankelijk adviseur, docent en auteur op de terreinen datawarehousing, business intelligence, applicatie-integratie en databasetechnologie. Als consultant heeft hij door de jaren heen veel grote bedrijven (nationaal en internationaal) geadviseerd bij het ontwerpen van hun datawarehouse-architectuur en bij het maken van een toolkeuze.

Rick heeft als spreker op conferenties een zeer goede naam verworven zowel in binnen- als buitenland. Hij weet als geen ander een goede balans te vinden tussen op de praktijk toegesneden technologische en strategische zaken.

Hij schrijft voor het bekende BeyeNetwork.com. Tevens verschenen van zijn hand diverse artikelen in toonaangevende vakbladen. Verschillende van zijn boeken, waaronder het populaire "SQL Leerboek", zijn in vele talen gepubliceerd. Recent is van zijn hand verschenen Data Virtualization for Business Intelligence Systems", alsook tientallen whitepapers over BI.

Stef Knaepkens (Kite Consultants)
Kite Consultants

Stef Knaepkens is Managing Partner bij Kite Consultants, een jong Vlaams adviesbureau dat zich toelegt op strategievorming en implementatie in hoogtechnologische omgevingen. Sinds 1994 is Stef adviseur in organisatie, oorspronkelijk met veel nadruk op IT dienstverlening, later op het vlak van alignment, strategie, organisatie en sourcing. Hij heeft projecten begeleid in Europa en de USA, en dit zowel binnen privé-ondernemingen als binnen overheden en overheidsagentschappen. Stef Knaepkens (43) heeft een ingenieursgraad in IT en en een MBA van TIAS Business School. Hij heeft 9 jaar gewerkt in een operationele managementrol als service verantwoordelijke voor een ICT bedrijf en in die hoedanigheid heeft hij leiding gegeven aan een intern team van IT specialisten, Service Level Agreements onderhandeld en strategieën voor hoge beschikbaarheid ontwikkeld voor klanten.

Ludo Vandervelden (Toyota Motor Europe)
Toyota Motor Europe

Ludo Vandervelden is CIO bij Toyota Motor Europe.

Patrick Van Eecke (DLA Piper)
DLA Piper

Patrick Van Eecke, Lic.Iur., LL.M., is advocaat en leidt het e-business department van het internationale advocatenkantoor DLA Piper, dat 4200 advocaten telt in 30 landen en meer dan 60 kantoren.

Patrick Van Eecke wordt door de Legal 500 en de European Legal Experts aanbevolen als één van de topadvocaten inzake ICT recht in België. Hij is in de "Guide to the World's Leading Technology, Media & Telecommunications Lawyers" als eerste Belg gerangschikt en haalt daarin 's werelds top-20.

Patrick was in 2000-2001 research fellow bij de Law School of Stanford University, California, en schreef zijn doctoraat over de juridische aspecten van de elektronische handtekening. Hij is nauw betrokken bij allerlei research en consulting opdrachten voor de Europese Commissie en de Belgische regering. Tot juni 1999 was hij adviseur van de minister van Justitie over juridische aspecten van de informatiemaatschappij en was betrokken bij de totstandkoming van de wetgeving over de elektronische handtekening, computercriminaliteit, en onderscheppen van elektronische communicatie.

In de debatten in de Europese Raad vertegenwoordigde hij België als het ging over richtlijnen over de elektronische handtekening en e-commerce. Patrick is ook auteur van diverse publicaties over computercriminaliteit, elektronische handtekening, electronic contracting en privacy en is regelmatig gevraagd als spreker op nationale en internationale conferenties. Hij is ook columnist in De Standaard over recht en e-business.

Patrick is docent aan de Universiteit Antwerpen, Faculteit Rechtsgeleerdheid, en gastdocent aan King's College (MSc Information Technology Law) and Queen Mary University of London (LL.M. Information Technology Law). Hij is auteur van diverse artikels en boeken met betrekking tot juridische aspecten van het internet en spreekt regelmatig op nationale en internationale conferenties.

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->