De Toekomst van ICT

De Toekomst van ICT


Het jaarlijks overzicht van de belangrijkste ICT thema's

23 November 2006 (14-21)
Locatie: Sofitel Diegem (Diegem near Brussels (Belgium))
Gepresenteerd in het Nederlands door
Prijs: 540 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

Waarom dit seminar ?

Op 23 november 2006 organiseert I.T. Works opnieuw het succesvolle seminar "De Toekomst van ICT". Tijdens dit speciaal event brengen een aantal topsprekers waaronder Rick van der Lans en Peter Hinssen een visie op wat er gaat gebeuren in ICT.

Bedrijven staan onder steeds grotere druk om sneller in te spelen op nieuwe opportuniteiten, meer klantgericht te zijn, en terzelfdertijd kosten te besparen. Om dit alles te realiseren, hebben bedrijven een flexibelere IT organisatie nodig. Bovendien moeten bedrijven afstappen van hun functionele, produkt en taakfocus, en een sterkere procesvisie ontwikkelen, waarbij processen de grenzen van departementen en zelfs de muren van individuele bedrijven overstijgen.

Peter Hinssen opent het seminar met de belangrijkste trends in software en infrastructuur, zoals Web 2.0, AJAX, virtualisatie en on-demand, die kunnen leiden tot gebruiksvriendelijker applicaties en tot belangrijke kostenbesparingen in uw IT organisatie. Vervolgens legt Hendrik Vanmaele uit hoe u uw IT organisatie meer procesgeorienteerd maakt, en hoe u meetpunten inbouwt om de performantie van uw IT afdeling te meten.

Rick van der Lans gaat dieper in op de discussie of een Service-Oriented Architecture (SOA) gewoon leuk nieuw speelgoed is voor de IT afdeling, of wel degelijk voordelen kan bieden aan de business. Een SOA kan volgens Gartner niet zonder een uitgekiende informatie-management strategie, en dus zet Jan Henderyckx de buzzwords terzake op een rijtje, en geeft hij aan waarom u voordeel kunt halen uit een enterprise informatie-architectuur, ook als u geen SOA wil opzetten.

Na de mystery guest licht Peter Hinssen tenslotte toe hoe de ICT afdeling zich beter kan verkopen aan de business, zodat deze meer aandacht geeft aan wat met IT mogelijk is vandaag. Dit kan door de ROI van IT investeringen te bewijzen en de toegevoegde waarde van IT te bewijzen.

Welke vragen worden beantwoord tijdens dit seminar ?

Voor wie is dit seminar bestemd ?

Dit seminar is vooral bedoeld voor ICT-beslissingsnemers die betrokken zijn bij het maken van strategische keuzes in ICT development, services en outsourcing. Dit seminar geeft hen een overzicht van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen in ICT, zodat zij zich hierop kunnen voorbereiden. Hierbij mikken we vooral op IT managers, projectleiders, strategische planners, alsook op business en IT analisten en architecten.

Bovendien kunt u op dit event ideeën uitwisselen met talloze collega's die dezelfde uitdagingen tegemoet zien als uzelf.

 Volledig Programma

13.30u - 14.00u
Registratie en ontvangst van de deelnemers met koffie/thee en croissants
14.00u - 15.00u
De Toekomst van Application Delivery: Komt IT binnenkort "on-demand" uit de kraan ?
(Peter Hinssen, Voorzitter, Porthus NV)

Bedrijven staan onder zware druk om klantgerichter te werken, en terzelfdertijd kosten te besparen. Peter Hinssen legt uit hoe enerzijds applicaties worden herbekeken en herontworpen, maar anderzijds ook de dure infrastructuur in vraag wordt gesteld.

15.00u - 15.45u
Van Procesoriëntatie naar Intelligente Procesorganisatie
(Hendrik Vanmaele, Gedelegeerd Bestuurder, Möbius)

Om snel te kunnen inspelen op veranderingen in de markt is er een grotere flexibiliteit in uw bedrijfsprocessen en ondersteunende informatiesystemen vereist. Om deze bedrijfsprocessen snel te kunnen optimaliseren en veranderen is een doorgedreven procesoriëntatie vereist. Hendrik Vanmaele legt uit hoe u hier toe komt, en hoe u de flexibiliteit en agility van uw IT organisatie continu meet en verbetert.

15.45u - 16.15u
Koffie/Thee en versnaperingen
16.15u - 17.15u
De ROI van SOA - is SOA haalbaar of illusie ?
(Rick van der Lans, R20/Consultancy)

Ondertussen zijn heel wat bedrijven gestart met de implementatie van een SOA. Maar levert het ook iets op ? Kan er een ROI gehaald worden ? Rick van der Lans gaat de discussie aan of SOA meer is dan gewoon leuk speelgoed voor de IT afdeling.

17.15u-18.00u
Enterprise Informatie-Architectuur: van Persistentielaag tot Informatie als een service
(Jan Henderyckx, Brainware)

Volgens industrie-analist Gartner moeten bedrijven een enterprise information management (EIM) strategie opstellen als onderdeel van een service-oriented architecture (SOA), omdat uw investering nutteloos kan zijn als u geen enterprise informatielaag definieert die uw SOA kan gebruiken. Hiernaar wordt vaak verwezen met de buzzwords CDI (Customer Data Integration), PIM (Product Information Management) en vooral MDM (Master Data Management), de definitie en het beheer van business entiteiten en gegevens in verschillende applicaties en liefst ook in samenwerkende bedrijven. Jan Henderyckx legt in zijn presentatie het verband uit tussen MDM, EIA, EAI, EII, ETL en SOA, en hoe uw bedrijf hier voordeel kan uit halen.

18.00u-19.15u
Diner
19.15u-20.00u
Kunnen SOA en BPM ervoor zorgen dat IT nog steeds een strategische rol kan vervullen in een bedrijf ?
(Patrick Reyniers, Manager ICT Applicaties, EANDIS)
20.00u-20.30u
Het Marketen van IT: hoe Verkoop ik IT aan de Business ?
(Peter Hinssen, Voorzitter, Porthus NV)

In deze afsluitende sessie licht Peter Hinssen toe hoe u om moet gaan met de verschillende aspecten van het verkopen van IT aan de business. De groeiende kloof tussen de business en de IT afdeling wordt met de dag groter, en het verkopen zal daardoor steeds moeilijker worden.

20.30u
Conclusies & Samenvatting
21.00u
Einde van dit Seminar

Enkele interessante discussie-artikels over de behandelde onderwerpen op "De toekomst van ICT" zijn:

 Sprekers


Peter Hinssen (Across Technology)
Across Technology

Ir. Peter Hinssen is een entrepreneur, spreker en schrijver. Hij is voorzitter van Porthus NV dat hij mee opstartte in 1999. Porthus is een toonaangevende leverancier van OnDemand IT-oplossingen. Daarnaast is Peter mede-oprichter van Across Technology, een consultancybedrijf voor IT strategie, Business/IT Alignment en Change Management.

In 1995 startte Peter zijn Internetactiviteiten als oprichter van e-COM, een Internet Agency dat zich vooral richtte op de Intranet/Portal markt en dat in 1999 werd overgenomen door Alcatel, en tot Alcatel e-COM en later The e-Corporation werd omgedoopt. Vanaf 2000 werd Peter Entrepreneur in Residence bij McKinsey & Company waar hij twee jaar werkte rond entrepreneurship, e-government en business/IT alignment.

Peter werkte samen met John Henderson ('Strategic alignment between business and IT'), Nicholas Carr ('IT doesn't matter') en Peter Weill ('Enterprise Architecture as Strategy') in projecten rond strategische alignment voor klanten als ING, FORTIS, Johnson & Johnson en de Royal Bank of Scotland.

Zijn boek "Business/IT Fusion. How to move beyond Alignment and transform IT in your organization" rolde in december 2008 van de persen. Dit 280 bladzijden tellende, schitterend geïllustreerd hardcover boek wordt uitgegeven bij Mach Media NV, ISBN: 9789081324236) en u vindt het ook op Amazon.

Rick van der Lans (R20/Consultancy BV)
R20/Consultancy BV

Rick van der Lans is onafhankelijk adviseur, docent en auteur op de terreinen datawarehousing, business intelligence, applicatie-integratie en databasetechnologie. Als consultant heeft hij door de jaren heen veel grote bedrijven (nationaal en internationaal) geadviseerd bij het ontwerpen van hun datawarehouse-architectuur en bij het maken van een toolkeuze.

Rick heeft als spreker op conferenties een zeer goede naam verworven zowel in binnen- als buitenland. Hij weet als geen ander een goede balans te vinden tussen op de praktijk toegesneden technologische en strategische zaken.

Hij schrijft voor het bekende BeyeNetwork.com. Tevens verschenen van zijn hand diverse artikelen in toonaangevende vakbladen. Verschillende van zijn boeken, waaronder het populaire "SQL Leerboek", zijn in vele talen gepubliceerd. Recent is van zijn hand verschenen Data Virtualization for Business Intelligence Systems", alsook tientallen whitepapers over BI.

Hendrik Vanmaele (MÖBIUS)

Hendrik Vanmaele (Mobius)Prof. Hendrik Vanmaele is gedelegeerd bestuurder van MÖBIUS, een consulting-organisatie met een negentigtal consultants gespecialiseerd in Business Process Management en Supply Chain Management. Hendrik is tevens docent aan de Universiteit Gent en de Vlerick Leuven Gent Management School. Hij is van opleiding burgerlijk ingenieur en behaalde een bijkomende Master of Science Degree in Industrial Management. Hij studeerde eveneens aan de Cornell University (USA) en behaalde vervolgens een doctoraat in Industrial Management.

Prof. Vanmaele begeleidt bedrijven en overheidsorganisaties bij de analyse, in kaart brengen en redesign van complexe bedrijfsprocessen. Daarnaast is hij gespecialiseerd in het gebruik van simulatie- en optimalisatie-technieken ter ondersteuning van de redesign van bedrijfsprocessen. Hij is tevens auteur van talrijke artikels over Supply Chain Management en Business Process Management.

Jan Henderyckx (Envizion)
Envizion

Jan Henderyckx is onafhankelijk consultant, spreker en auteur. Hij heeft 20 jaar ervaring met DB2 en hij gaf hierover presentaties op diverse internationale conferenties en user-groups meetings wereldwijd. Hij is de mede-auteur van 2 versies van het redbook "DB2 for OS/390 Application Design Guidelines for High Performance".

Zijn expertisedomeinen zijn o.a. master data management, applicatie-ontwerp, performantie, connectiviteit en informatie-integratie, heterogeneous replicatie, data sharing, data warehousing, en applicatie en system tuning. Hij voert regelmatig performantie-audits en design reviews uit voor de grotere DB2 installaties. Hij is bovendien een IBM Gold Consultant, een IBM certified solutions expert op replication and connectivity, en een IBM certified solution designer voor DB2 BI V8. Hij richtte de Belgische DB2 LUW user group op, waarvan hij momenteel voorzitter is.

Patrick Reyniers (EANDIS)

Patrick Reyniers, EAI Manager, Electrabel NVPatrick Reyniers is Manager ICT Applications bij EANDIS, een onafhankelijk distributienetbedrijf voor elektriciteit en aardgas. Patrick werkte 20 jaar bij Electrabel, waar hij o.a. verantwoordelijk was voor het Shared Services en Solution Center binnen ITS, waaronder naast het EAI competence center, ook Development (SAP, Java, .Net, ..), application security, printing & archiving en e-business application service delivery vielen. Sinds 2003 is hij ook freelance consultant in verband met integratie en architectuur.

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->