Ruby On Rails: een introductie

Ruby On Rails: een introductie


Een nieuw web framework maakt furore bij startups en web agencies - maar past het ook binnen de bedrijfsmuren?

6 July 2006 (14-18)
Locatie: Sofitel Diegem (Diegem near Brussels (Belgium))
Gepresenteerd in het Nederlands
Prijs: 300 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

Waarom dit seminar ?

Ruby on Rails is een open source framework voor het ontwikkelen van webapplicaties. Sinds de release, pas twee jaar geleden, heeft het stormenderhand de webwereld veroverd. De belangstelling is zo groot dat event organisatoren het niet kunnen bijhouden - de Rails conferentie in Chicago in juni 2006, was uitverkocht één week na de aankondiging in februari!

Ruby on Rails is een implementatie van de Model-View-Controller architectuur, wat zorgt voor een scheiding van business logica, presentatie en interactie met de gebruiker. Bijkomende eigenschap is het weglaten van zoveel mogelijk (tijdrovende) configuratie-opties. Zo volgt de mapping tussen database, objecten en interface een serie intuïtieve regels, en wordt slechts expliciet als er van die conventies wordt afgeweken. Samen met een aantal ingebouwde generatoren voor het snel bouwen van prototypes, maakt dat de omgeving uitstekend voor Rapid Application Development en "agile" methodologieën (zie bv. de tweede plaats van een Ruby On Rails team in de Nederlandse Rad Race).

De voordelen van Ruby On Rails zijn blijkbaar zo groot dat veel ontwikkelaars (vooral uit de Java-wereld) de bijkomende stap naar "weer een nieuwe scriptingtaal" er graag bij nemen (Ruby ontstond begin jaren '90 en streeft een "intuïtieve" syntax na - het implementeert object-oriëntatie gelijkaardig aan Smalltalk). Op dit moment wordt Rails vooral gebruikt door "pure internet plays" - ontwikkelaars van bedrijfsapplicaties hebben echter bijkomende zorgen: maturiteit en stabiliteit van het platform, van de ontwikkelomgeving, integratie met de bestaande infrastructuur, de leercurve van het framework, enz...

Vandaar dat we met dit seminarie een degelijk overzicht willen geven van de features van Ruby On Rails (en bv het onderscheid met andere MVC frameworks), maar het management perspectief aan bod laten komen, en vooral praktische projectervaring. Beide sprekers, Alain Ravet en Werner Ramaekers, waren betrokken bij één van de eerste Rails projecten in een bedrijfscontext in België (bij de VRT).

Welke vragen worden beantwoord tijdens dit seminar ?

Voor wie is dit seminar bestemd ?

Dit seminarie is bedoeld voor:

 Volledig Programma

13.30u - 14.00u
Registratie met koffie/thee en croissants
14.00u - 14.30u
Intro to Rails
(Alain Ravet)

This session will be presented in English.

14.30u - 15.15u
Rails : hype of realiteit ?
(Werner Ramaekers)
15.15u - 15.45u
Demo: How to build an application in 15 minutes...
(Alain Ravet)

... and explain what you've been doing in another 15 :-)

This session will be presented in English.

15.45u - 16.15u
Pauze
16.15u - 17.00u
Ruby on Rails : van ontwikkeling tot productie
(Werner Ramaekers)
17.00u - 17.20u
Rails advanced
(Alain Ravet)

This session and the following sessions will be presented in English.

17.20u - 17.40u
DEMO : enhancing and deploying the application, in 15 minutes.
(Alain Ravet)
17.40u - 18.00u
Case Study: VRT Gids
(Alain Ravet)

De VRT Gids is een webapplicatie die alle (radio en TV) VRT redactiemedewerkers externe contacten en competenties laat doorzoeken en beheren. De applicatie moest op korte tijd gerealiseerd worden met een beperkt budget, en de case toont hoe Ruby On Rails een belangrijke rol speelde in het bereiken van die doelstelling.

18.00u
Einde van dit seminarie - mogelijkheid tot napraten met drankje en hapje

 Sprekers


Alain Ravet ()

Alain Ravet is voltijds freelance Rails Solution Provider. Hij komt uit de Java wereld, maar "kijkt niet meer achterom". Als één van de pioniers in België van het Ruby on Rails framework, ziet hij AJAX als een middel om applicaties intuïtiever en meer user-centered te maken.

Als Licentiaat in de Computerwetenschappen (ULB), heeft hij de laatste 16 jaar verschillende rollen in de IT wereld gespeeld en klanten bijgestaan om de technologische evolutie bij te benen: van IBM-36 systemen over Client-Server fat clients tot Java Web applicaties. In een vorig leven - 1985-1986 -, schreef hij boeken over personal computers en programmeren.

U kan Alain contacteren op alain.ravet at gmail.com

Werner Ramaekers ()

Werner RamaekersWerner Ramaekers is ICT Architect bij Alcatel en freelance Software Consultant. Hij gelooft in "the right tool for the right job".

Werner Ramaekers is burgerlijk ingenieur (KMS - telecom 1991, KUL - Mechatronica 1997) en is werkzaam geweest in verschillende sectoren. Sinds 1997 is Werner vertrouwd met Java en de inzet ervan voor het realiseren van webapplicaties. Werner heeft een carrière als Solutions Architect en lesgever voor JBoss en andere open source producten in het Java domein achter zich. Zijn aanpak kenmerkt zich door steeds de afweging te maken van wat de toegevoegde waarde zou kunnen zijn van een nieuw raamwerk of technologische keuze, vandaar zijn interresse in Ruby on Rails.

Werner blogt op www.werner.be over technologie en nieuwe media.

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->