Case Modellering en CMMN in de Praktijk
 • (0)9 241.56.13
 • feedback@itworks.be

  Case Modellering en CMMN in de Praktijk

  Praktisch overzicht van case modelling en de nieuwe CMMN standaard

   22 September 2016 (14-21u)
   Parker Hotel (Diegem)
   Prijs: 720 EUR (excl. 21% BTW)

   Gepresenteerd in het Nederlands door Christian Gijsels

  This event is history, please check out the NEXT SESSION

  These related seminars and workshops may also be of interest to you:


  Leerobjectieven:

  Waarom deze workshop ?

  Tal van organisaties worstelen vandaag nog steeds met het automatiseren en opvolgen van collaboratieve, complexe, ongestructureerde en informatie-intensieve administratieve processen, ... Dit zijn processen waarbij een case (dossier) centraal staat, waarin tal van uitzonderingen voorkomen en die zeer dynamisch (adaptief, vandaar dat men ook vaak spreekt van Adaptive Case Management, adaptief casebeheer of ACM) van aard zijn. Gelukkig is er nu CMMN om dergelijke complexe processen te beschrijven.

  CMMN staat voor "Case Management Model and Notation". Dit is een nieuwe standaard van de Object Management Group (OMG, ook verantwoordelijk voor BPMN), die is uitgegroeid tot dé notatie voor het modelleren van cases en case management. CMMN is een minder complexe notatie en beter gepast om kennisintensieve business cases te beschrijven. Hoewel (of precies doordat) er minder componenten zijn in deze notatie, is het een meer effectieve en beter te begrijpen notatie. Terwijl BPMN vereist dat elk mogelijk pad wordt uitgemodelleerd ("Imperative Modelling"), wat niet altijd mogelijk is op voorhand wegens te complex of te onvoorspelbaar, probeert CMMN alle mogelijke cases te vatten in één model ("Declarative Modelling").

  Case Management kunnen we vertalen als geautomatiseerd digitaal dossierbeheer, in Nederland vaak "zaakbeheer" of "zaakgericht werken" genoemd. CMMN is voor Case Management wat BPMN is voor Business Process Management. Het laat bedrijven toe om hun cases beter te begrijpen door middel van een grafische voorstelling. Case Management legt de focus eerder op het doel van het proces dan wel op het proces zelf. Bij Declarative Modelling gaat het immers niet zo zeer over een sequentie van activiteiten, maar over één of meerdere doelen, die op verschillende manieren bereikt worden, naargelang wie de case uitvoert.

  Tijdens deze cursus tonen we het verschil tussen Imperative Modelling met BPMN en Declarative Modelling met CMMN, en gaan we dieper in op case management, de CMMN notatie en het gebruik ervan. Het is ook best mogelijk om deze door elkaar te gebruiken, of zelfs uit te breiden met de Decision Model Notation (DMN) voor het modelleren van beslissingsprocessen. Ook dit komt in deze training aan bod.

  Wat leert u uit deze workshop ?

  Deze cursus is een inleiding tot het CMMN (Case Management Model and Notation) formaat. Het zal CMMN positioneren als de tweede laag van de 3D bedrijfsblauwdruk van de organisatie. Deze laag situeert zich tussen "visie" (eerste laag, notatie in ArchiMate) en "Low Level BPM" (derde laag, notatie in UML). Deze cursus zal de volledige syntax van CMMN bespreken (zowel versie 1.0 als 1.1) alsook de relatie met BPMN en DMN - wanneer gebruik ik wat ?

  Deze cursus helpt deelnemers tegemoet te komen aan de toenemende eisen in bedrijfsprocesmodellering, vooral voor business process reengineering (BPR).

  Tijdens de workshop wordt de CMMN theorie omgezet in praktijk. Via diverse groepsoefeningen krijgt u de CMMN syntax en gebruik in de vingers. Theorie en praktijk worden op deze dag afgewisseld, en de oefeningen zullen stelselmatig opgebouwd worden. Ook de combinatie van CMMN met BPMN en vice versa zal ingeoefend worden.

  Hierdoor geeft deze cursus vooral een antwoord op deze vragen:

  • Wat is het CMMN formaat ?
  • Hoe gebruik je CMMN optimaal voor het modelleren van Case-management ?
  • Wat is de link tussen CMMN en BPMN ?
  • Wat is de link tussen CMMN en DMN ?
  • Wanneer gebruik je CMMN en wanneer BPMN/DMN ?
  • Welke tools kunnen helpen bij het modelleren in CMMN ?
  • Tijdens het seminar wordt intensief gebruik gemaakt van realistische Belgische voorbeelden.

  Na deze workshop:

  • Kan u beter inschatten wat er komt kijken bij case modellering met CMMN
  • Hebt u een veel meer inzicht in de CMMN notatie en hoe die gebruikt wordt
  • Weet u hoe u CMMN praktisch en pragmatisch inzet

  Voor wie is deze workshop bestemd ?

  Deze cursus en workshop richt zich op iedereen die een beter begrip wil van case modellering met CMMN en/of dit wil gaan gebruiken. Momenteel wordt case modellering vooral gebruikt in omgevingen waar zeer grote hoeveelheden dossiers worden beheerd en waar het aansturen en opvolgen van grote groepen dossierbeheerders cruciaal is, zeker indien men transparantie en overdraagbaarheid wil:

  • Aanvragen en behandelen van subsidies, vergunningen, ... (bv. in de overheid)
  • Verwerken en afhandelen van vorderingen (claims) (bv. in de verzekeringssector)
  • Legal cases (rechtszaken en delicten)
  • Retail (administratieve processen)
  • Product development
  • Inspectie- en controleprocessen
  • ...

  In deze doelgroepen mikken we met deze cursus vooral op deze funkties, maar dit is zeker geen beperkende opsomming:

  • Case management modelers in BPM projectgroepen
  • Enterprise architecten
  • Business Analysten
  • Proces managers en modellers

  Bekijk nu het volledige programma ...

  En bekijk wie deze opleiding presenteert ...

  JA, ik wil deelnemen !

  Vragen hierover ? Geïnteresseerd maar u kan niet deelnemen ? Stuur ons een email.

  ABOUT I.T. WORKS®

  I.T. Works has been organizing seminars and workshops on technical and business IT topics since 1992. Our high-quality, information-packed, vendor-independent events provide solutions to the problems that many IT and business professionals face today.

  CONTACT US

  I.T. Works
  Technologiepark 82, 9052 Gent
  Email: info@itworks.be
  Phone: +32 (9) 241.56.13
  Fax: +32 (9) 241.56.56
  BTW/VAT/RRRP: BE 0454.842.797

  © I.T. Works - All Rights Reserved