Datavisualisatie en Data Driven Storytelling

Datavisualisatie en Data Driven Storytelling


De logische stap van data naar inzicht: visualiseer en "vertel" uw dataverhaal

23 November 2016 (14-21u)
Locatie: Parker Hotel (Diegem)
Gepresenteerd in het Nederlands door Lex Pierik
Prijs: 720 EUR (excl. 21% BTW)
Registreer NU »

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

 Leerdoelen

Waarom deze crash course over datavisualisatie en data-driven storytelling?

Binnen de moderne informatievoorziening is het gebruik van visualisaties niet meer weg te denken. Sinds jaren worden de theorieën van Stephen Few en Edward Tufte toegepast in BI tools. Maar de uitdagingen vandaag de dag zijn groter dan “welke kleur moet ik gebruiken" of “welke grafiekvorm past het best bij deze boodschap".

Vragen van nu zijn:

De workshop "Datavisualisatie – De logische stap naar inzicht" zal naast de basistheorieën, zoals visuele perceptie, gestallt wetten en kleurtheorieën, belangrijk inzicht geven in de hedendaagse uitdagingen binnen uw organisatie.

U leert om te gaan met grote hoeveelheden data, de noodzaak van storytelling, de opkomst van de data-artist, de nieuwe plek in de organisatie, de relatie met predictive/advanced analytics en dergelijke vraagstukken.

De vele visualisatietools die op dit moment op de markt zijn, komen uitgebreid aan bod, maar deze training is leveranciersonafhankelijk. Welke tools zijn online beschikbaar en kunnen relatief makkelijk gebruikt worden? Moet men kunnen programmeren om een tool te gebruiken? Moeten wij kiezen voor Tableau, voor PowerBI of voor een totaal andere tool? Allemaal vragen waar de huidige data gedreven organisaties mee te maken hebben. Vele praktijkvoorbeelden passeren de revue over organisaties die deze tools gebruiken voor hun analytics uitdagingen.

Door kennis op te doen tijdens deze brede kijk op datavisualisatie, met vele praktijksituaties als voorbeeld, bent u in staat datavisualisatie binnen uw organisatie naar een hoger plan te trekken.

Gebruik datavisualisatie om uw management beter te informeren en geef inzicht in plaats van informatie.

Wat leert u uit deze workshop ?

Tijdens deze intensieve, interactieve en leveranciersonafhankelijke crash course:

Voor wie is deze training bestemd ?

Deze workshop is bestemd voor iedereen die binnen de organisatie betrokken is bij het presenteren van data. Dat maakt de workshop geschikt voor zowel business intelligence specialisten, data scientists, business analisten en alle gebruikers van informatie.

De training is niet technisch van aard en voorkennis is derhalve niet vereist. Tijdens de workshop "Data Driven Storytelling" gebruiken we een Excel databron die voor iedereen beschikbaar wordt gesteld. Daarom wordt aangeraden een laptop mee te nemen met daarop een data-analyse tool naar keuze (Excel, PowerBI, Tableau, Qlik Sense, etc.).

 Volledig Programma

13.30u - 14.00u
Registratie, koffie/thee en croissants, ontvangst van de deelnemers
14.00u - 14.30u
Historiek van datavisualisatie

Door de eeuwen heen zijn visualisaties steeds beter geworden, steeds schematischer en steeds inzichtelijker. In deze inleiding worden historisch gezien zeer belangrijke visualisaties getoond en in de tijd geplaatst. Hierdoor leren we van het verleden om het heden te begrijpen en klaar te zijn voor de toekomst.

Visualisatie Theorieën

Ons visuele systeem bestaat uit patronenzoekers en is zeer complex en subtiel, en gebaseerd op veel regels. Als we ons niet aan deze regels houden kan informatie onbegrijpelijk zijn, of zelfs misleidend. Dit maakt het essentieel de basis theorieën van visuele perceptie te kennen.

Hoe gaan we als mens om met visuele signalen, welke principes er zijn binnen de gestallt theorie, welke visuele attributen de aandacht vestigen en zorgen voor focus en de rol van kleuren hierin. Veel theorie, maar zeker geen droge stof.

Visies en Meningen van de "Goeroes" in dit Domein

De hoeveelheid boeken vandaag de dag over (data)visualisatie is immens. Het lijkt erop dat iedereen een mening heeft, en als het gaat om visualisatie mag dat natuurlijk ook. Wat de één mooi vindt, vindt een ander niet mooi.

Toch gaat datavisualisatie verder dan mooi of lelijk. "Visies en Meningen"legt uit:

Het kiezen van de juiste visualisatie

Iedereen kent de staafdiagram en lijndiagram. Eerlijk is eerlijk, alles zou met deze twee vormen van visualisaties visueel gemaakt kunnen worden.

We behandelen in dit onderdeel van de workshop de basis van grafieken. Welke verschijningsvormen zijn er allemaal, wanneer kan welke het best gebruikt worden en veel nieuwe verschijningsvormen van grafieken. Daarnaast wordt dieper ingegaan op het visualiseren van meetwaarden (KPI’s).

18.00u
Diner + Networking opportuniteit
Dashboard Design

Indien u aan de slag gaat met dashboards is het belangrijk om een aantal fundamentele regels en best practices in acht te nemen. Waar moet men rekening mee houden als een dashboard gemaakt moet worden? Is dat de grootte van het scherm of het type gebruiker? Moet het dashboard een operationeel inzicht geven of dient het een strategisch doel? Waarom is er de 5-seconden regel en hoe maak je dan een 5 seconden dashboard ?

Storytelling

Naast dashboards blijkt het in organisaties ook steeds belangrijker om verhalen te vertellen. Een verhaal brengt informatie beter over dan een dashboard met meer dan honderd meetwaarden. Sterker nog, een verhaal geeft inzicht in plaats van informatie. Maar waar vertel je een verhaal mee?

Tijdens "Storytelling" wordt ingegaan op het bouwen van infographics, het gebruik van iconen en de principes van een storyboard. Middels een korte maar krachtige, aansluitende workshop ervaart men zelf hoe het is om middels het data driven storytelling proces een verhaal uit de data te halen en als verhaal het inzicht te delen met anderen.

Overzicht van Datavisualisatie Tools

Bijna alle Business Intelligence tools hebben een visualisatie component. Deze is in de laatste jaren ook steeds nadrukkelijker gepositioneerd binnen de tools. Qlikview lieert zichzelf met Stephen Few op het gebied van “Effective Dashboard Design”, Cognos introduceert een eigen visualisatie engine (RAVE) en andere “grote” vendors implementeren best practices als standaard.

Toch zijn al deze tools niet specifiek gericht, of zelfs geschikt, om visualisaties te maken. Tools als Tableau, QlikSense, PowerBI, D3, FusionCharts en vele andere zijn dit wel. In deze sectie leert u de verschillende tools beter kennen en kunt u bepalen welke tool het meest geschikt is voor uw uitdaging.

Help en Resources

Tenslotte een overzicht van de gebruikte bronnen. Aan het einde van de dag is volop gelegenheid om verder in te gaan op gebruikersspecifieke vragen.

21.00u
Einde van deze training

 Sprekers


THINK.DESIGN.MAKE.

Lex Pierik is in 2000 begonnen aan zijn ICT carrière en heeft door zijn passie voor data en visualisaties snel uitgebreide ervaring opgedaan in het business intelligence (BI) vakgebied. Vanuit zijn huidige rol als senior BI adviseur heeft hij met name aandacht voor de "zachte kant" van BI, de verschillen tussen feiten en waarheden benadrukkend.

Naast zijn werk als consultant bij Centric IT Solutions heeft Lex zijn BASc titel gehaald middels de deeltijd studie Bedrijfskundige Informatica aan de Haagse Hogeschool. Na vele gemeenten te hebben geholpen met het verkrijgen van verantwoording-/stuurinformatie besloot Lex zich specifiek te richten op BI expertise bij Centennium. In eerste instantie als consultant, maar al snel richting accountmanagement en doceren. Naast het, met veel enthousiasme geven van trainingen en workshops, ontwikkelde hij verschillende tool agnostische visualisatie trainingen en workshops. Na zich nog meer te willen richten op advies, analyse en visualisatie is hij in 2015 gestart met THINK.DESIGN.MAKE., een adviesbureau op gebied van Business Intelligence en Analytics.

Inmiddels is Lex een zeer ervaren BI-professional, met bijzondere expertise in zowel de conceptuele als de technische complexiteit van de BI-uitdagingen. Hij is in staat om bedrijven en zowel BI als niet-BI-professionals te overtuigen van het belang van visualisatietechnieken om bruikbare inzichten te verkrijgen. Hiermee heeft hij vele (grote) organisaties reeds geholpen met het verkrijgen van actiegerichte inzichten.

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->