" Informatie Architectuur voor intranet en extranet

Informatie Architectuur voor intranet en extranet


Middelen en methodes om informatie navigeerbaar en vindbaar te maken, via een intu´tieve web interface.

31 January 2007 (10-18)
Locatie: Sofitel Diegem (Diegem near Brussels (Belgium))
Gepresenteerd in het Nederlands
Prijs: 480 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out these related open workshops:

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

Waarom deze workshop ?

Intranet of externe website projecten vragen een mix aan vaardigheden. Dat kan iedereen getuigen die ooit bij zo'n project betrokken was en met de volgende situatie is geconfronteerd: gebruikers vinden hun weg niet in de interface, terwijl developers onbegrijpend wijzen naar het lijstje specificaties dat toch netjes is afgewerkt.

Informatie Architectuur is de vaardigheid (of de kunst, zo je wil) van het structureren van informatie en het ontwerpen van de user interface, zodat gebruikers snel de informatie kunnen bereiken die ze nodig hebben, en op een intuïtieve manier door de interface geloodst worden bij het uitvoeren van een taak. Typische activiteiten van informatie-architecten zijn het ontwerpen van de navigatie, selecteren en implementeren van zoeksystemen en het opstellen van een éénduidige terminologie, meestal binnen de context van een website of intranet. Informatie-architecten combineren vaardigheden uit de informatica, bibliotheekwetenschappen en usability.

Meer en meer bedrijven zijn op zoek naar dit soort van hybride profiel omdat ze zich realiseren dat enkel een technologische investering in een portaal, zoekoplossing of content management systeem weggegooid geld is als gebruikers (werknemers of klanten) de interface niet kunnen gebruiken, of als de data onvoldoende gestructureerd of geannoteerd is om navigeerbaar of doorzoekbaar te zijn.

Deze workshop door Marc Van de Woestijne zal u een heel aantal ideeën, methodes en tips aanreiken om uw bedrijfsinformatie en -applicaties toegankelijker voor gebruikers te maken.

Voor wie is deze workshop bestemd ?

 

 Volledig Programma

De dag begint om 10u. Wij verwelkomen de deelnemers met koffie, thee en koeken vanaf 9u30 en eindigen rond 18u.

09.30u-10.00u
Registratie en Koffie/thee
10.00u-11.30u
Strategie en gebruikers

Voordat we starten met het structureren van de informatie, willen we graag weten welk doel de informatie moet dienen en wie het zal gebruiken.

Functionele analyse

Strategische positie

11.30u-11.45u
Break met koffie/thee
11.45-13.15u
Waar komt de informatie vandaan?

Een aspect dat dikwijls verwaarloosd wordt bij het opzetten van een internet of intranet website is het informatieproductieproces. We bespreken hoe we dit proces kunnen professionaliseren.

Informatieproces en -inventaris

Hoe stuur je een intranet team aan?

13.15u-14.15u
Lunch
14.15u-16.00u
Opzetten van de informatiearchitectuur

Hoe structureer je de informatie zodat de verschillende doelgroepen vlot terecht komen bij wat ze zoeken?

Organisatiesystemen

Labeling systemen

Navigatie systemen

Interne zoekmotor

Organisatie/Navigatie visualisatie

Ontwerp van de pagina structuur

16.00u-16.15u
Break
16.15u-17.45u
Het vervolgtraject

Goede informatiearchitectuur moet vertaald worden in een design die de onderliggende structuur en de navigatie versterkt. Daarnaast moeten de interacties met de gebruikers ook ontworpen worden.
Eens de site klaar is, moeten we hem valideren en bewaken dat hij in lijn blijft met de rest van de informatie binnen onze organisatie en met de noden van de gebruikers.

Interactiearchitectuur

Informatiearchitectuur en design

De informatiearchitectuur valideren

"Enterprise Information Architecture"

17.45u-18.00u
Besluit en wrap-up

 Sprekers


Marc Van de Woestijne ()

Marc Van de WoestijneMarc Van de Woestijne is licentiaat in de sociologie en licentiaat in de informatica. Hij doorliep zijn loopbaan voornamelijk in de IT sector met onder andere Microsoft en Oracle als werkgevers. Een hele leuke professionele ervaring was het opstarten en uitbouwen van MSN.be tot de meest bezochte portaalsite in België.

Sinds twee jaar is Marc werkzaam als onafhankelijke informatiearchitect. Klanten waar hij voor werkte zijn onder andere: FOD Arbeid, Telenet, Belgacom, USG People, IVA Zorg en Gezondheid, Fluxys, Vlaamse Uitgeversmaatschappij (nu Corelio), De Tijd, Mensura, …

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->