NOSQL en het Niet-Relationele Databaselandschap

NOSQL en het Niet-Relationele Databaselandschap


Wat heeft deze nieuwe wind in databaseland u te bieden ?

19 May 2010 (14-18u30)
Locatie: Pullman Diegem (Diegem)
Gepresenteerd in het Nederlands door
Prijs: 280 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

Waarom dit seminar over NOSQL ?

Velen, vooral in de open source community, zijn tot de conclusie gekomen dat de relationele databasetechnologie niet een "one-size-fits-all" oplossing is voor alle opslagproblemen. Een nieuwe generatie databaseservers stond op met eigen databasetalen (niet SQL of toch Not-Only-SQL (NOSQL)) en eigenaardige namen zoals Voldemort, CouchDB, Cassandra, ..., maar met mogelijkheden zoals massive scalability, high availability en lage kostprijs, die u bij klassieke SQL-gebaseerde databaseservers niet zomaar mag verwachten of serieus gaat voor betalen.

NOSQL is een vlag die vele (te veel?) ladingen dekt, een gemeenschappelijke noemer voor een resem aan nieuwe databasetechnologieën die het relationele model in vraag stellen als de ultieme (of enige) oplossing voor alle databasebehoeftes. Deze technologie ontstond in de loop van de voorbije twee jaar in de schoot van grote internetspelers zoals Google, Facebook en Amazon, en kent nu zijn opmars in de IT wereld voor verschillende toepassingen als data mining, opslag, applicatieontwikkeling en content services.

De NOSQL revolutie kan zich meten aan die van XML: tientallen nieuwe projecten en spelers die opkomen in een zich nog stabiliserende markt. Meer gevestigde waarden of oudere exotische producten die hun wagonnetje aan de hype-trein willen hangen. Keuzes maken tussen de vele NOSQL tools en concepten is dan ook niet eenvoudig. We mogen ook verwachten dat de leveranciers van SQL-gebaseerde databaseservers op termijn interessante concepten uit de NOSQL wereld zullen implementeren, zoals we ook gezien hebben bij de object databases in de jaren 90 en de XML databases in het begin van de 21ste eeuw. Daarom is het belangrijk om nu reeds de belangrijkste NOSQL concepten te bestuderen, om aldus een gefundeerde databasekeuze te maken.

Dit seminar wil u de juiste kennis en inzichten verschaffen die u nodig hebt om goede keuzes te maken voor uw NOSQL-gebaseerde toepassingen, maar kadert eveneens de hele NOSQL revolutie in een pragmatisch kader van evoluerende inzichten rond software ontwikkeling, zodat u beter beslagen op het ijs komt in uw gesprekken met toekomstige producten- en dienstenleveranciers.

Er waait een nieuwe wind doorheen databaseland en die waait door het grote succes van Facebook, Google en Amazon harder dan u momenteel misschien denkt. Vroeg of laat zal u hiervan ook in uw bedrijf de impact ("windfall") merken, en u kan u hierop uitstekend voorbereiden met dit uniek namiddagseminar dat gepresenteerd wordt door een deskundige terzake.

Waarom mag u dit seminar over NOSQL niet missen ?

Concreet krijgt u antwoord op volgende vragen tijdens dit seminar:

Voor wie is dit seminar bestemd ?

Dit seminar is vooral interessant voor:

 Volledig Programma

13.30u - 14.00u
Registratie en Ontvangst van de deelnemers met Koffie/Thee en Croissants, en mogelijkheid tot networking
14.00u - 15.15u
NOSQL introductie: context en concepten
15.15u - 15.30u
Korte pauze met koffie/thee, versnaperingen en mogelijkheid tot networking
15.30u - 16.45u
Het NOSQL marktoverzicht: producten en spelers
16.45u - 17.00u
Korte pauze met koffie/thee, versnaperingen en mogelijkheid tot networking
17.00u - 18.15u
Cases, voorbeelden, (h)in(d)sights en bedenkingen
18.15-18.30u
Vragen, samenvatting en besluit
18.30u
Formeel einde van dit seminar. Mogelijkheid om na te praten bij een hapje en drankje, aangeboden door I.T. Works

 Sprekers


Steven Noels (Outerthought)
Outerthought

Steven Noels is medeoprichter en zaakvoerder van Outerthought, een spitstechnologische productenbouwer en dienstenleverancier van en rond content management toepassingen. Outerthought maakt Daisy en Lily, open source CMS producten.

Lily is de NOSQL-gebaseerde opvolger van Daisy, met als focus zeer schaalbare, beschikbare en vlot doorzoekbare content toepassingen. Steven organiseerde eerder de uiterst succesvolle FOSDEM NOSQL devroom.

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->