Fysiek Databaseontwerp: Haal meer uit uw Database !
 • (0)9 241.56.13
 • feedback@itworks.be

  Fysiek Databaseontwerp: Haal meer uit uw Database !

  Haal meer uit uw Oracle, SQL Server, DB2, ... database ! (vijftiende sessie)

   7-8 June 2005 (9-17)
   Holiday Inn Gent (Gent)
   Prijs: 1250 EUR (excl. 21% BTW)

   Gepresenteerd in het Nederlands door

  This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars

  These related seminars and workshops may also be of interest to you:


  Leerobjectieven:

  Over deze workshop

  Deze tweedaagse workshop behandelt het fysiek databaseontwerp van productiedatabases en datawarehouses. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de implementatie geschiedt met een relationele database server, zoals Oracle, DB2 of Microsoft SQL Server.

  De primaire doelstelling van fysiek databaseontwerp is het converteren van een logisch databasemodel naar een effectieve en efficiŽnte operationele database. Bij de opzet van de workshop zijn de volgende twee uitgangspunten gekozen voor fysieke databaseontwerp.

  Het eerste uitgangspunt is dat het niet realistisch is te verwachten dat een logisch databasemodel één-op-één naar een fysieke databasemodel geconverteerd kan worden. Maar het is wel een doel; het is een uitgangspunt dat continu de fysieke ontwerpers voorgehouden moet worden. Daarom wordt tijdens de workshop het gehele proces opgebroken in de volgende 5 stappen:

  • Initieel fysiek ontwerp: eerste versie van het fysieke database ontwerp wordt gecreŽerd door inderdaad het logische model één-op-één te converteren
  • Verbeter applicaties: indien, na de eerste stap, de performance niet toereikend is of indien er andere problemen zijn, dan moet eerst getracht worden de applicatiecode te optimaliseren; dat zou kunnen betekenen dat, bijvoorbeeld, SQL-instructies anders geformuleerd moeten worden, of dat transacties ingekort moeten worden
  • Verbeter het interne schema: indien, na de vorige stap, de performance niet toereikend is of indien er andere problemen zijn, probeer dit dan op te lossen door interne ofwel fysieke specificaties, zoals indexen, vrije ruimte en sorteringen, te veranderen
  • Verbeter het conceptuele schema: indien de performance niet toereikend is of indien er andere problemen zijn, wijzig dan de tabelstructuur; dit kan lijden tot bijvoorbeeld denormalisatie, toevoegen van repeating groups of decompositie van tabellen
  • Verbeter de architectuur: indien de performance niet toereikend is of indien er andere problemen zijn, probeer dan de architectuur te verbeteren; bijvoorbeeld door parallelle, gedistribueerde of replicatietechnologie in te zetten.

  Het tweede uitgangspunt is dat in vele organisaties fysiek databaseontwerp nog steeds gezien en beoefend wordt als een soort Ďblack artí. Het doel van deze workshop is dit onderwerp te veranderen in een tamelijk open en gestructureerd proces. Kennis over de databaseserver, zoals performancekarakteristieken, worden in matrices gedocumenteerd. Deze matrices zullen de ontwerper helpen meer gefundeerde beslissingen te nemen.

  Tot slot een aantal uitspraken over DBA's (database administrators, specialisten die zich full-time met database tuning bezig houden) die we u niet wilden onthouden:

  • DBA's zijn meer dan babysitters voor uw databases
  • DBA's zijn zoals lucht: niemand merkt ze op totdat je in ademnood komt
  • De DBA is uw vriend, zeker nu databases steeds meer de schuld krijgen voor de slechte performantie van verkeerd ontworpen (.NET/Java) applicaties
  • Zelfs in deze tijden van "database automation" kan je niet zonder een DBA
  • ...

  Waarom deze workshop ?

  Het doel van deze workshop is het geven van richtlijnen voor en inzicht in de brede verzameling technieken die er bestaan om de effectiviteit en efficiŽntie van een operationele database te verbeteren.

  Voor wie is deze workshop bestemd ?

  Deze workshop is bedoeld voor diegenen die relationele databases ontwerpen en bouwen, en daarvoor gedegen kennis nodig hebben zoals:

  • databaseontwerpers en systeemontwerpers
  • databasebeheerders en programmeurs
  • informatieanalisten en systeemanalisten

  Deze tweedaagse workshop is gericht op personen werkend met middelgrote tot grote computersystemen. Een minimale kennis van relationele databasetechnologie is aanbevolen.

  Bekijk nu het volledige programma ...

  En bekijk wie deze opleiding presenteert ...

  Vragen hierover ? Geïnteresseerd maar u kan niet deelnemen ? Stuur ons een email.

  ABOUT I.T. WORKS®

  I.T. Works has been organizing seminars and workshops on technical and business IT topics since 1992. Our high-quality, information-packed, vendor-independent events provide solutions to the problems that many IT and business professionals face today.

  CONTACT US

  I.T. Works
  Technologiepark 82, 9052 Gent
  Email: info@itworks.be
  Phone: +32 (9) 241.56.13
  Fax: +32 (9) 241.56.56
  BTW/VAT/RRRP: BE 0454.842.797

  © I.T. Works - All Rights Reserved