Service Ontwerp en Modellering in een SOA

Service Ontwerp en Modellering in een SOA


Praktische workshop over het identificeren, definiëren, modelleren en realiseren van services in een SOA

18-19 November 2009 (10-18u)
Locatie: Pullman Diegem (Diegem)
Gepresenteerd in het Nederlands
Prijs: 1150 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

Doel en opbouw van deze tweedaagse workshop

De evolutie naar service-georiënteerde architecturen lijkt niet meer te stoppen. Services kunnen meer en meer gezien worden als elementaire bouwstenen voor applicaties, bedrijfsprocessen, cloud computing oplossingen, mashups, ... De wendbaarheid (agility) en flexibiliteit van een SOA-implementatie, de verregaande integratiemogelijkheden (zelfs met legacy applicaties), en de herbruikbaarheid en toekomstgerichtheid vormen een interessant alternatief voor de huidige monolitische en moeilijk aanpasbare applicaties. Echter, een SOA staat of valt met een goed ontwerp van de onderliggende services, en dit is precies het onderwerp van deze tweedaagse workshop.

Deze workshop behandelt het identificeren en definiëren van de services die nodig zijn om de business behoeften af te dekken. U zal leren hoe u services op een iteratieve manier kan ontdekken en modelleren, vertrekkend van bedrijfsprocessen en gebaseerd op architectuurprincipes. Bovendien zal de voorgestelde werkwijze toelaten om legacy applicaties te integreren en te combineren met nieuwe ideeën en concepten.

Tijdens de workshop zullen we SOA op een zeer praktische top-down manier benaderen, en u uitleggen hoe u verschillende situaties aanpakt. Aan het einde van de workshop zal u in staat zijn om (in groep) een praktische case uit te werken op een iteratieve manier.

Welke vragen worden tijdens deze workshop beantwoord ?

Voor wie is deze workshop bestemd ?

Deze workshop is bestemd voor iedereen die begaan is met het modelleren van services in proces- en SOA-georiënteerde oplossingen. Het geeft een overzicht van de belangrijkste concepten in BPM, SOA en enterprise architectuur, alsook van de modelleertechnieken en diverse notaties, maar de nadruk ligt vooral op de richtlijnen en best practices voor het ontwerpen van deze nieuwe architecturen.

In het bijzonder is dit seminar interessant voor: ICT managers, IT en enterprise architecten, bedrijfs-, proces- en IT-analisten, ontwerpers, ontwikkelaars, technologieplanners, consultants, systeemanalisten en -ontwerpers, ...

 Volledig Programma

9.30h - 10.00h
Registratie en ontvangst van de deelnemers met koffie/thee
10.00h
Begin van dag 1 en van deze workshop

Elke dag begint om 10 u. Wij verwelkomen de deelnemers met koffie/thee vanaf 9u30 en beide dagen eindigen rond 18u. Onderstaande agenda wordt verdeeld over deze 2 dagen:

1. Inleiding

2. Services: definities, concepten en karakteristieken

3. Services vanuit een architecturaal standpunt

4. Services ontwerp en modellering: notaties en technieken

5. Praktische Case

18.00u
Einde van dag 2 en van deze workshop

 Sprekers


Joachim Vanden Brande (LoQutus NV)

Joachim Vanden BrandeJoachim Vanden Brande is als Senior Enterprise Architect en Managing Director van LoQutus al meer dan 15 jaar aktief in het uittekenen en aanleveren van Enterprise Architectuur oplossingen. Hij heeft de voorbije jaren deze kennis toegepast op verschillende implementatietrajecten waarbij de nadruk ligt op portaaltechnologie, business process management en integratie.

Recentelijk was Joachim aktief als Enterprise Architect en Project Manager voor verschillende trajecten, zowel in de privé sector als bij de overheid. Zo droeg hij onder meer de eindverantwoordelijkheid bij OVAM (realisatie van portaalsite en e-loket), FOD Justitie (werklastmeting applicatie : J2EE en .NET integratie), VLM (ICT AUDIT, Proces Architectuur), De Lijn (Enterprise Architectuur), Tibotec-Virco (Enterprise Architectuur), Fluxys (Enterprise Architectuur) en Certia (ICT Audit - Kwaliteitsverbetering m.b.t. performantieoptimalisatie).

Daarnaast wordt Joachim regelmatig als gastspreker gevraagd voor seminaries rond Business Process Management, Process-Driven Development en Enterprise Architecture én publiceert hij artikels over deze onderwerpen.

Pascal Dussart (LoQutus NV)
LoQutus NV

Pascal Dussart is een ervaren Enterprise Architect bij LoQutus NV, gespecialiseerd in het begeleiden en ondersteunen van organisaties uit verschillende sectoren zoals Colruyt, LNE, LCM, M-Team, Eandis, Agiv, De Lijn, Acerta, Arcelor-Mittal, Fedict, ... Als adviseur Enterprise Architectuur ondersteunt Pascal organisaties die architectuur willen inzetten als een krachtig instrument ter ondersteuning van een efficiënte en effectieve realisatie van de strategische en operationele objectieven. Hij is eveneens actief in grote enterprise architectuur initiatieven met program- en project roadmapping en to-be enterprise architecture landscaping.

Pascal participeert al meer dan 18 jaar in IT projecten en heeft een ruime ervaring in procesautomatisering, decision management, service-oriëntatie en cloud computing. Bij LoQutus is hij serviceteam-leader architectuur, verantwoordelijk voor de uitbouw van de dienstverlening rond enterprise architectuur, solution architectuur, application lifecycle management en information management.

Pascal is TOGAF Certified (The Open Group), Certified Enterprise Architect (Carnegie Mellon University/ISRI) en tevens Certified SOA Solution Designer (IBM) en PRINCE2 Certified (foundation).

Gert De Tant (LoQutus NV)
LoQutus NV

Gert De Tant is Senior Architect en domain leader voor Microsoft-gebaseerde technologie bij LoQutus. Hij beschikt over een diepgaande expertise inzake software-ontwikkeling en architectuur. Gert heeft ruime ervaring in het ontwikkelen van procesgebaseerde systemen, proces modelling en definiëren van complexe, SOA gebaseerde integratiearchitecturen.

Recent was Gert actief bij o.a. Acerta, Provincie West-Vlaanderen, Fluxys, Bridgestone en Tibotec-Virco.

Vóór Gert het LoQutus team vervoegde was hij architect bij Volvo IT waar hij o.a. integratieprojecten realiseerde voor Volvo Europa Truck en Renault VI.

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->