Business/IT Alignment in de Praktijk

Business/IT Alignment in de Praktijk


Beter alignment door betere communicatie, een flexibelere architectuur, meer governance en een aangepaste organisatie

25 October 2007 (14-21)
Locatie: Sofitel Diegem (Diegem near Brussels (Belgium))
Gepresenteerd in het Nederlands door
Prijs: 540 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

Waarom dit seminar ?

Business/IT alignment staat bij de meeste bedrijven hoog op de agenda. In essentie betekent dit het afstemmen van IT met wat de business kan en wil. Hierbij komen niet alleen technische aspekten kijken, maar vooral ook organisatorische, culturele en politieke faktoren. Business/IT alignment heeft vooral te maken met de relatie tussen Business en IT, de rol die ICT speelt in de strategie van de Business, en de visie die de Business heeft op de impact en de toegevoegde waarde die ICT kan hebben bij het realiseren van de strategische bedrijfsdoelstellingen.

10 jaar na het ophefmakende artikel van Henderson en Venkatraman over "Strategic Business and IT Alignment" lijken we echter verder van alignment te staan dan ooit tevoren. De Business is teleurgesteld over de gemiste kansen en opgeworpen barrières door het slecht of traag functioneren van ICT, en ze ziet ICT dan ook vooral als een moeilijk te beheersen kostenpost. De ICT afdeling is gefrustreerd over de vaagheid en veranderlijkheid van de business behoeften en voelt zich niet gewaardeerd voor wat het uiteindelijk met veel bloed, zweet en tranen realiseert. Het ergste is misschien nog dat in veel bedrijven de beide kampen geloven dat het zo hoort en dat ICT nu eenmaal een kostenpost is zoals het altijd al geweest is. Research bewijst echter dat bedrijven waar er een beter alignment is tussen de Business en ICT, in staat zijn om sneller in te spelen op nieuwe business behoeften, en veel innovatiever uit de hoek kunnen komen.

Voor Business/ICT Alignment is er echter geen panklaar recept: alignment gaat immers vooral over de verhouding tussen Business en IT, en dus over mensen met een eigen woordenschat, missie en strategie, en uiteindelijk blijkt alignment vooral een communicatieprobleem. Dit seminar is dan ook gestruktureerd in 3 grote blokken:

Elk van deze invalshoeken wordt bekeken vanuit de business kant en vanuit de IT kant.

In dit seminar gaat Peter Hinssen niet alleen in op wat Business/IT alignment, governance, communicatie en architectuur betekenen voor u, maar geeft hij bovendien een groot aantal tips gegeven voor een pragmatische aanpak en de middelen die je kan inzetten om de soms totaal verschillende zienswijzen van business managers en de IT afdeling met elkaar te verzoenen.

Welke vragen worden beantwoord tijdens dit seminar ?

Voor wie is dit seminar bestemd ?

ICT en Business verantwoordelijken die meer willen weten over Business/IT alignment, IT governance en het verbeteren van de relatie tussen IT en de business. In het ideale geval is er iemand van de business en de IT kant van uw bedrijf aanwezig, en kan u tijdens dit seminar onmiddellijk de plooien gladstrijken ...

Bovendien kunt u op dit event ideeën uitwisselen met talloze collega's die eveneens in deze onderwerpen geïnteresseerd zijn.

 Volledig Programma

13.30u - 14.00u
Registratie en ontvangst van de deelnemers met koffie/thee en croissants
14.00u - 14.40u
Inleiding: Alignment in historisch perspektief
14.40u - 15.20u
Strategisch Alignment tussen Business en IT
15.20u - 16.00u
De Relatie tussen Alignment en Governance
16.00u - 16.30u
Koffie/Thee
16.30u - 17.15u
De Organisatorische Aspecten van Alignment
17.15u - 18.00u
De Communicatie- en Partnership-Aspecten van Alignment
18.00u - 19.15u
Diner
19.15u - 20.00u
Beter Alignment via Enterprise Architectuur
20.00u - 20.45u
Alignment in de Praktijk: hoe pak je dit nu aan ?
20.45u
Afsluitende Discussie, Conclusies & Samenvatting
21.00u
Einde van dit seminar

Interessante Literatuur over dit Onderwerp:

 Sprekers


Peter Hinssen (Across Technology)
Across Technology

Ir. Peter Hinssen is een entrepreneur, spreker en schrijver. Hij is voorzitter van Porthus NV dat hij mee opstartte in 1999. Porthus is een toonaangevende leverancier van OnDemand IT-oplossingen. Daarnaast is Peter mede-oprichter van Across Technology, een consultancybedrijf voor IT strategie, Business/IT Alignment en Change Management.

In 1995 startte Peter zijn Internetactiviteiten als oprichter van e-COM, een Internet Agency dat zich vooral richtte op de Intranet/Portal markt en dat in 1999 werd overgenomen door Alcatel, en tot Alcatel e-COM en later The e-Corporation werd omgedoopt. Vanaf 2000 werd Peter Entrepreneur in Residence bij McKinsey & Company waar hij twee jaar werkte rond entrepreneurship, e-government en business/IT alignment.

Peter werkte samen met John Henderson ('Strategic alignment between business and IT'), Nicholas Carr ('IT doesn't matter') en Peter Weill ('Enterprise Architecture as Strategy') in projecten rond strategische alignment voor klanten als ING, FORTIS, Johnson & Johnson en de Royal Bank of Scotland.

Zijn boek "Business/IT Fusion. How to move beyond Alignment and transform IT in your organization" rolde in december 2008 van de persen. Dit 280 bladzijden tellende, schitterend geïllustreerd hardcover boek wordt uitgegeven bij Mach Media NV, ISBN: 9789081324236) en u vindt het ook op Amazon.

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->