Ervaringen met (open source) Content Management

Ervaringen met (open source) Content Management


Leer uit de praktijkverhalen van mid-size projecten uitgevoerd met Drupal, Alfresco, Hippo CMS en Daisy.

13 May 2008 (14u-18u30)
Locatie: Business Faculty Brussel (Neder-over-Heembeek)
Gepresenteerd in het Nederlands
Prijs: 360 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

Waarom dit seminar ?

In het seminarie over Enterprise Content Management van 23 april presenteren we een overkoepelende visie op productie en beheer van teksten en documenten (Content Management) en het ontsluiten van content en applicaties via een Enterprise Portal.

Dit aanvullend seminarie brengt u een aantal cases en bekijkt Content Management op projectniveau, waarbij men één bepaald proces probeert aan te pakken. Typisch wordt men geconfronteerd wordt met de volgende vragen:

Bij alle cases die we in dit seminarie behandelen is er gekozen voor een Open Source Content Management systeem: Hippo, Daisy, Drupal of Alfresco. U zal dus niet alleen inspiratie opdoen uit de probleemstelling, het verloop en de resultaten van de verschillende projecten, u kan zich ook vergewissen van het ecosysteem dat in België is opgebouwd rond Open Source Content Management en de ondersteuning die lokale partners u kunnen bieden.

Voor wie is dit seminar bestemd ?

 Volledig Programma

13.30u - 14.00u
Registratie en ontvangst van de deelnemers met koffie/thee
14.00u
Aanvang seminar
14.00u-14.30u
Introductie
(Erik Hartman, Hartman communicatie)
14.30u-15.15u
Website project als verandertraject: de rol van een Open Source CMS
(mevr Hilde Van Lysebeth, Marketing Manager Vlerick)

Vlerick Leuven Gent Management School heeft vorig jaar haar website compleet herwerkt op vlak van
structuur, inhoud, technologie en look & feel. Vlerick koos voor het "Daisy" open source CMS van het Gentse Outerthought. Hilde Van Lysebeth bespreekt in deze sessie:

15.15u-16u00
"Aan de Slag" met Hippo
(Bob Lannoy, Smals)

Smals beheert en implementeert WCM-oplossingen voor zijn overheidsklanten: zowel grote en kleine websites, met wisselende eisen naar integratie met applicaties. In 2005-2006 ging Smals op zoek naar een WCM-tool dat breed genoeg inzetbaar was voor die variëteit aan schaalgrootte en vereisten in uitbreidbaarheid.

De open source oplossing HippoCMS kwam als winnaar uit de lastenboekprocedure. Terugkijkend op bijna 2 jaar ervaring met Hippo, zal Bob Lannoy u meer vertellen over:

16.00u-16.30u
Break
16.30u-17.15u
RTBF maakt netwerk van vernieuwde sites met Drupal
(Pierre Dubois, RTBF en Wim Janin, One Agency)

In deze case wordt dieper ingegaan hoe RTBF een netwerk aan sites opbouwt, gebaseerd op Drupal.
De eerste release hiervan is monexpo58.be, met beeldmateriaal over Expo58. Binnenkort volgt een volledig vernieuwde info site, later gevolgd door een vernieuwde sport site.

17.15u-18.00u
Dossierafhandeling bij de gemeente Maastricht met Alfresco
(Geert Mortier, Director of Business Development, Amplexor en klant)

Meer en meer gemeentes bieden hun diensten niet alleen via het gemeenteloket aan hun burgers aan, maar eveneens via het internet. In deze case bekijken we aan de hand van een case bij de gemeente Maastricht, het gebruik van het open source CMS Alfresco binnen een dossierafhandelingssysteem:

18.00u-18.15u
Samenvatting en besluit
(Erik Hartman)

 Sprekers


Erik Hartman (Hartman Communicatie)

Erik Hartmandrs. Erik M. Hartman is eigenaar van Hartman Communicatie BV, founding member van CM Professionals en mede-initiatiefnemer van de
eGovernment Community.  Als onafhankelijk adviseur op het gebied van communicatie- en informatiestrategie is hij betrokken bij diverse (enterprise) content management projecten voor de top 500 van bedrijven en overheidsorganisaties.

Erik is verder AIIM gecertificeerd trainer in Business Process Management (BPM) en Information Organization and Access (IOA).  Hartman Communicatie is naast adviesbureau ook uitgever van onder andere een portaal over enterprise content management, een overzicht van
enterprise content management systemen in de Benelux en een online overzicht van cms-en wereldwijd op ecmoverview.com. Hartman Communicatie organiseert ook diverse cursussen en evenementen in de Benelux op het gebied van enterprise content management

Hilde Van LysebethHilde Van Lysebeth is Marketing Manager bij Vlerick Leuven Gent Management School en leidt haar departement sinds 2001.  Met haar team is ze verantwoordelijk voor het plannen en uitvoeren van de Marketing & Communicatie strategie voor de School in binnen- en buitenland.

Hilde studeerde Rechten aan Universiteit Gent en Cambridge University (UK) en werkte een paar jaar in de Londense City. Terug in België ging ze werken bij een direct marketing advertising agency, waar ze 9 jaar lang één van de Partners was en de commerciële teams leidde.

Bob Lannoy (Smals)

Bob LannoyNa zijn doctoraat in de Experimentele Natuurkunde, startte Bob Lannoy als IT Consultant bij Smals in 2000. Als medewerker van sectie Onderzoek spitste hij zich ondermeer toe op onderwerpen als (Web) Content Management en Identity Management. Hij stond mee aan de wieg van het portaal van de Sociale Zekerheid. Als consultant was hij nauw betrokken bij diverse implementaties van verschillende WCM-tools.

Smals ondersteunt en begeleidt de sociale sector en federale overheidsdiensten bij hun informatiebeheer. De geboden ICT-dienstverlening gaat van het ontwikkelen van software, het installeren van de nodige hardware tot het ter beschikking stellen van gespecialiseerd personeel.

Wim Janin (One Agency)

Wim JaninWim Janin is Technical Advisor bij ONE Agency, en leidt daar de strategische keuzes inzake Internet Technologie voor klantenprojecten. Na studies Burgerlijk Ingenieur Telecommunicatie & Informatica (Gent) en een MBA (Antwerpen) werd Wim verantwoordelijk voor de cel Intranet bij Alcatel e-COM (a.k.a. The e-Corporation).  Hij leidde projecten voor o.a. DHL, Starwood, NMBS, Swift en Stad Gent.  Daarna werkte Wim bij o.a. Vignette als Sales Consultant, bij Real Software als Senior Project Manager & bij TeleAtlas als Quality Project Manager.

Het organiseren van content via Content Management Systemen zijn steeds de rode draad gebleven, en Wim volgt de huidige evolutie van Open Source CMS van zeer dichtbij.  Wim heeft voor ONE Agency twee jaar geleden de keuze gemaakt voor Drupal als belangrijkste PHP Open Source CMS. Hierdoor heeft ONE tot op vandaag een respectabele kennis opgebouwd, zie o.a. projecten voor RTBF, Connections, CarChannel en de Aristo Radio Player.
ONE contribueert terug aan de community via modules en core patches aan de komende releases van Drupal.

Geert Mortier (Amplexor)

Geert MortierGeert Mortier is mede-oprichter en Director Business Development bij Amplexor. Na zijn studies Burgerlijk Ingenieur aan de KU Leuven was hij betrokken bij diverse internet-projecten binnen bedrijven als VITO, Belgacom en BT Belgium. Hij bekleedde hierbij diverse functies: projecleider, product management, consultancy en tenslotte Business Development.

Amplexor werd opgericht in 2001 en is actief in het domein van Enterprise Content Management (web content management, document management, enterprise search, ecollaboration,...). De diensten omvatten adviesverlening, implementatie en integratie en maintenance en support.  Voor het realiseren van projecten maakt Amplexor gebruik van diverse producten: zowel van commerciële software  als van open source platformen.

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->