Dataminimalisatie: De Nieuwe Uitdaging voor Data Architecturen

Dataminimalisatie: De Nieuwe Uitdaging voor Data Architecturen


Netflix uw data: Wat is dataminimalisatie, welke impact heeft dit op data architectuur, hoe implementeer je data-on-demand en welke rol kan data virtualisatie hierin spelen ?

24 May 2022 (9-17h CEST)
Locatie: Live Online Event (@YOUR DIGITAL WORKPLACE)
Gepresenteerd in het Nederlands door Rick van der Lans
Prijs: 640 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the NEXT SESSION

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

Waarom organiseren we dit eendaags seminar over Dataminimalisatie ?

IT blinkt uit in het kopiëren van data. Het is bekend dat organisaties gegevens opslaan in volumes die blijven groeien. De meeste van deze gegevens zijn echter niet nieuw of origineel, veel ervan zijn gekopieerde gegevens. Gegevens over een specifieke klant kunnen bijvoorbeeld opgeslagen zijn in een transactiesysteem, een staging area, een datawarehouse, meerdere datamarts en in een data lake. Zelfs binnen één database kunnen gegevens meerdere keren worden opgeslagen om verschillende gegevensgebruikers te ondersteunen. Daarnaast worden redundante kopieën van de data opgeslagen in ontwikkel- en testomgevingen. Maar ook zakelijke gebruikers kopiëren data.

Mogelijk hebben ze gegevens uit centrale databases naar privé-bestanden en spreadsheets gekopieerd. De groei van data is enorm binnen organisaties, maar een groot deel bestaat uit niet-unieke, redundante data. Naast al deze intra-organisatorische vormen van dataredundantie is er ook inter-organisatorische dataredundantie. Organisaties wisselen gegevens met elkaar uit. In bijna al deze situaties slaan de ontvangende organisaties de gegevens op in hun eigen systemen, wat resulteert in nog meer kopieën van de gegevens.

Het ongebreideld opslaan van gegevens kent veel nadelen en uitdagingen, waaronder:

  • Consistent houden van alle kopieën
  • Voldoen aan regelgeving voor data privacy
  • Kopiëren vermindert de flexibiliteit van een data-architectuur en verlaagt dus de time-to-market van dataproducten
  • Data latency is hoog
  • Kopiëren kan leiden tot problemen met datakwaliteit

Rick legt uit waarom dataminimalisatie belangrijk is:

Dit is waarom meer en meer bedrijven een dataminimalisatie strategie hebben. Het is een ontwerpprincipe voor nieuwe data-architecturen, en steunt op 2 pijlers:

Tijdens dit seminar legt Rick van der Lans uit hoe je zo'n a data-on-demand architectuur bekomt, en met welke tools en technologieën dit mogelijk wordt. Hij bespreekt o.a. wat dataminimalisatie is, welke invloed dit heeft op data-architectuur, en hoe datavirtualisatie kan helpen om redundante data te reduceren.

Deze masterclass is een LiveOnline event. Dit betekent dat we een expert spreker in een virtuele meeting room plaatsen samen met een aantal erg geinteresseerde deelnemers. We zorgen voor de vlotte kennisoverdracht en interactiviteit zoals we de voorbije 25+ years hebben gedaan, maar nu in een live, online omgeving zonder u te moeten verplaatsen.

Leerdoelen: Wat leer je tijdens deze masterclass ?

Deze masterclass heeft diverse modules:

Wie moet deelnemen aan deze masterclass ?

Deze ééndaagse masterclass is gericht op iedereen die met data bezig is, zowel met data-architectuur als met dataverwerking, van data engineering en ETL tot data science en dashboards. In het bijzonder richten we ons tot iedereen die de nadelen van het veelvuldig kopiëren van data inziet, en de voordelen inziet van een data-on-demand architectuur.

Of u Chief Data Officers (CDO) of technologieplanner bent, enterprise architect, IT architect, of data analyst, data warehouse designer, data architect, solution architect, data engineer, data scientist, data consultant, ..., iedereen die met data bezig is, of aan datagedreven business wil doen, zal baat hebben van deze overzichtelijke en gestructureerde masterclass.

 Volledig Programma

Gepresenteerd door Rick van der Lans

Deze masterclass is een LiveOnline event. Behalve het uitbreiden van uw kennis en het beantwoorden van uw vragen, stimuleren wij ook de interactie tussen de spreker en de deelnemers, en tussen deelnemers onderling. Dit is geen webinar !

8.45u - 9.00u
We verwelkomen de deelnemers in onze digitale lobby (Zoom waiting room)
9.00u
Inleiding tot deze masterclass

1. Inleiding

2. Nieuwe technologie kan data-architecturen simplificeren

3. Voorbeelden van dataminimalisatie

12.30u - 13.30u
(Bring your own) Lunch Break

4. Toepassen van dataminimalisatie bij populaire data-architecturen

5. Techniek voor het ontwerpen van data-architecturen gebaseerd op dataminimalisatie

6. Van data-by-mail naar data-on-demand

7. Afsluitende opmerkingen

17.00u
Einde van deze Masterclass, Gelegenheid om na te praten tot 17.30u

 Sprekers


Rick van der Lans (R20/Consultancy BV)
R20/Consultancy BV

Leveranciersonafhankelijk, Praktisch en Pragmatisch:

Rick van der Lans is een gerespecteerd en onafhankelijk analist, adviseur, auteur en internationaal bekende spreker. Hij is gespecialiseerd in datawarehousing, business intelligence, big data en databasetechnologie.

Hij heeft vele seminars en webinars gepresenteerd en keynotes bij industry-leading conferenties. Hij weet als geen ander een goede balans te vinden tussen op de praktijk toegesneden technologische en strategische zaken. Rick is al vele jaren voorzitter van de jaarlijkse Data Warehousing en Business Intelligence Summit in Nederland.

Rick helpt cliënten wereldwijd met het ontwerpen van hun data warehouse, big data en business intelligence architecturen en begeleid hen bij het selecteren van de geschikte producten. Hij is invloedrijk geweest bij het wereldwijd introduceren van de nieuwe logische datawarehouse architectuur waarmee organisaties meer flexibele business intelligence systemen kunnen ontwikkelen.

Dé Datavirtualisatie-Expert:

Rick van der Lans wordt internationaal beschouwd als de expert op het gebied van datavirtualisatie. Hij is al meer dan 15 jaar met dit onderwerp bezig, geeft organisaties adviezen en heeft goede relaties met alle leveranciers. Naast talloze artikelen, is hij de auteur van twee boeken over datavirtualisatie: Data Virtualization for Business Intelligence Systems en Data Virtualization: Selected Writings.

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->