ArchiMate Foundation Training

ArchiMate Foundation Training


Een overzicht van ArchiMate, de open en vendor-onafhankelijke EA modelleertaal van The Open Group

24 February 2010 (14-21u)
Locatie: Pullman Diegem (Diegem)
Gepresenteerd in het Nederlands door
Prijs: 540 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

  GRATIS een hardcopy van dit referentiewerk bij uw deelname:


ArchiMate 1.0 Specification

Wat is ArchiMate and waarom is dit belangrijk ?

ArchiMate is de open en vendor-onafhankelijke modelleertaal van The Open Group, die ondersteund wordt door diverse tool vendors en consulting bedrijven. Deze architectuurtaal en visualisatietechnieken brengen de samenhang en relaties tussen de verschillende domeinen (business, applicaties, technologie, ...) in kaart, waardoor ArchiMate de enterprise architect voorziet van eenduidige instrumenten ter ondersteuning en verbetering van het architectuurproces. Zulke instrumenten moeten de architect ook helpen in de communicatie met andere belanghebbenden, zoals managers en softwareontwikkelaars. Hiervoor kan men in ArchiMate views en viewpoints definiëren.

In 2008 werd ArchiMate overgedragen aan The Open Group, die het in 2009 aanvaardde als Technical Standard. ArchiMate vormt een mooie aanvulling op het methodische raamwerk van TOGAF, The Open Group Architecture Framework, waardoor een vrij complete aanpak voor enterprise-architectuur ontstaat. TOGAF is een gedetailleerde methode met ondersteunende technieken voor het ontwikkelen van een enterprise architectuur (EA). TOGAF is eveneens een open standaard die beheerd wordt door The Open Group. Het beschrijft het proces van acceptatie, productie, gebruik en onderhoud van enterprise architectuur. TOGAF wordt wereldwijd gebruikt door een groot aantal architecten om een passende architectuur voor hun organisatie te ontwerpen. Volgens TOGAF is enterprise architectuur (EA) "the fundamental organisation of a system, embodied in its components, their relations between each other and the environment and the guidelines and principles that govern the design". TOGAF helpt bij de integratie en het beheer van IT resources vanuit een strategie- en een business-gedreven standpunt.

ArchiMate biedt hulpmiddelen ter ondersteuning van de architect om de samenhang tussen verschillende bedrijfsdomeinen eenduidig te beschrijven en te visualiseren. Door het inzicht in de samenhang van de architecturen kunnen belanghebbenden de gevolgen van beslissingen en veranderingen over de gehele breedte van hun organisatie overzien, plannen en communiceren.

Wat leert u in deze ArchiMate Foundation training ?

Na deze "ArchiMate Foundation" cursus weet u:

Deze workshop wordt georganiseerd in samenwerking met BiZZdesign België en Nederland.

Welke doelgroep hebben we met deze ArchiMate training op het oog ?

Aan de hand van presentaties en oefeningen wordt de cursist bekend gemaakt met ArchiMate.

Deze training is bedoeld voor degenen die globaal willen weten wat ArchiMate inhoudt, of die zelf aan de slag willen met ArchiMate. Dit betreft dus onder meer business-, enterprise- en IT-architecten, IT-managers, consultants en projectmanagers.

Waar vindt u meer informatie over ArchiMate ?

 • ArchiMate.org, the official site about the ArchiMate standard and language definition
 • The Wikipedia page about ArchiMate in Dutch
 • The (much better) Wikipedia page about ArchiMate in English
 • The ArchiMate Forum of The Open Group
 • Some tools: ARIS ArchiMate Modeller by IDS Scheer, Architect by BiZZdesign, Corporate Modeler Suite by Casewise, EVA Netmodeler by Promis, Troux Architect by Troux Technologies, System Architect by IBM/Rational/Telelogic, and there are also some Visio (Microsoft) stencils and OmniGraffle (Apple) templates, ....
 • An interview of industry analyst Dana Gardner with BiZZdesign's Harmen van den Berg (podcast + transcript)
 • The book about the ArchiMate 1.0 language and notation
 • A new magazine about enterprise architecture
 •  Volledig Programma

  13.30u - 14.00u
  Registratie met koffie/thee
  14.00u
  Aanvang van deze cursus
    GRATIS een hardcopy van dit referentiewerk bij uw deelname:


  ArchiMate 1.0 Specification

  1.
  Inleiding tot ArchiMate
  2.
  Het Metamodel van ArchiMate
  3.
  Modelleren met ArchiMate
  4.
  Case Study
  5.
  Views en Viewpoints
  6.
  Visualisatie van Architecturen
  7.
  Toolondersteuning voor ArchiMate
  21.00h
  Einde van deze training

  Deze training wordt georganiseerd in samenwerking met BiZZdesign België en Nederland.

   Sprekers


  Patrick Derde (BiZZdesign Belgium)
  BiZZdesign Belgium

  Patrick Derde werkt reeds meer dan 15 jaar met enterprise architectuur.

  Hij is een TOGAF Certified Architect, die vandaag werkt als Enterprise Architect voor KBC Bank en Verzekeringen. Hij is tevens Managing Partner van BiZZdesign Belgium en Managing Partner van Envizion cvba, 2 bedrijven die services in diverse domeinen van Enterprise Architctuur aanbieden. Omdat hij kennisuitwisseling en opleiding enorm belangrijk vindt in deze informatie-intensieve maatschappij, is hij ook directeur en mede-oprichter van de Data Management Association (DAMA) BeLux, een vereniging van Belgische Informatie-architectuur professionals. U kan Patrick Derde natuurlijk ook volgen op Twitter.

  Als Enterprise Architect bij KBC Bank is hij betrokken bij de ontwikkeling van een Enterprise Information Architecture en de ondersteuning van Segment Architectures, gedreven door business architectuur.

  Rob Kroese (BiZZdesign Nederland)
  BiZZdesign Nederland

  Rob Kroese is na zijn studie BedrijfsInformatieTechnologie aan de Universiteit Twente gaan werken als consultant bij BiZZdesign. Met zijn achtergrond in zowel bedrijfskunde als IT heeft Rob een breed kennisgebied, en hij past dit toe in diverse adviestrajecten, waarbij de focus op procesmanagement en enterprise architectuur ligt. Daarnaast heeft Rob affiniteit met systeemontwikkeling, requirements management en risicomanagement.

  De organisaties waar Rob actief is, bevinden zich in de zakelijke en financiële dienstverlening, maar ook in de (semi)overheid. In de afgelopen jaren heeft Rob onder andere opdrachten uitgevoerd bij Robeco, UWV, ING Investment Management en de Belastingdienst.

  Naast het werk als adviseur verzorgt Rob regelmatig opleidingen in procesmanagement, enterprise architectuur, TOGAF, ArchiMate en gegevensmodellering. Deze opleidingen variëren van tooltrainingen tot methodische leergangen voor groepen interne- en/of externe adviseurs. Ook is Rob vanuit BiZZdesign verbonden als (werk)collegedocent aan de Universiteit Twente. Rob is auteur van het boek "Beter Presteren met Processen" (2007).

  Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

  -->