REST en Resource-Oriented Architectures (ROA)

REST en Resource-Oriented Architectures (ROA)


Waarom, wanneer en hoe gebruik je REST ?

23 September 2008 (14 - 21 u)
Locatie: Pullman Diegem (Diegem)
Gepresenteerd in het Nederlands door
Prijs: 540 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

Waarom dit seminar ?

Vele bedrijven proberen een Service-Oriented Architectuur (SOA) te realiseren met behulp van Web Services. Door gebruik van een set van XML-gebaseerde open standaarden zoals SOAP, WSDL en UDDI kan men immers vlot en op een interoperabele manier messages over poort 80 uitwisselen.

Toch komt er op deze aanpak kritiek. Voor een aantal use cases blijkt de ganse stack van WS-* standaarden en ondersteunende toolsets veel te veel complexiteit te introduceren. Het moet simpeler kunnen. Maar daarnaast is er ook nog een fundamentele opwerping. De ganse WS-* aanpak werkt niet volgens de zeer succesvolle regels en architectuur van het traditionele web (van documenten). Deze architecturale richtlijnen worden betiteld als REST: REpresentational State Transfer.

Dit seminar stelt u een alternatief voor, en gaat volledig in RESTful Web Services, Web Services die werken zoals het Web werkt.

RESTful Web Services zijn in alle stilte een immens succes. Zo bieden de meeste grote web spelers waaronder Google, Yahoo en Amazon hun diensten via REST API's aan. Wij lichten er een aantal toe.

Dezelfde evolutie zien wij bij enterprise tools. Enkele voorbeelden hiervan: Alfresco voor document management, Mingle voor agile project management, ...

Hoog tijd dus om te begrijpen wat REST is en hoe het werkt. Mis daarom dit uniek seminar niet.

Welke vragen worden beantwoord tijdens dit seminar ?

Voor wie is dit seminar bestemd ?

Dit seminar is bestemd voor eenieder die keuzes moet maken in de context van service oriented architecturen:

 Volledig Programma

13.30u - 14.00u
Registratie met koffie/thee en croissants
14.00u - 14.20u
Session 1: Inleiding tot REST en Restful Web Services
(Paul Hermans)
15.40u - 16.00u
Pauze
16.00u - 17.40u
Sessie 2: Meer geavanceerde aspecten van Restful Web services
(Marc Portier )
17.40u-19u
Diner
19u00
Sessie 3: Hoe bouw en gebruik je Restful Web services ?
(Paul Hermans & Marc Portier )
21.00u
Einde van het seminar

 Sprekers


Paul Hermans (ProXML)
ProXML

Paul Hermans is onafhankelijk consultant op het vlak van:

  • XML; van alle mogelijke varianten van schematalen (XSD, RelaxNG, Schematron, NVDL) over XSLT/XQuery tot design en implementatie van hele XML pipeline architecturen. Hij is o.a. de XML architect van de "Dublin Core" gebaseerde web metadata infrastructuur van de Nederlandse overheid.
  • OWL/RDF(S), oftewel de semantische web stack. In die hoedanigheid is hij architect van een ambitieus cultureel erfgoed project geïnitieerd door de Provincie Limburg, met allerlei koppelingen naar ontologieën en thesauri in "SKOS".
  • Resource Oriented Computing en REST.

M.b.t. semantische web technologieën converteert hij legacy data naar RDF, voegt hij verschillende databronnen samen en ontwikkelt hij ontologieën om data te integreren en nieuwe data af te leiden.

Paul was hoofd electronisch uitgeven bij Ced.Samsom, deel van Wolters-Kluwer en verantwoordelijk voor het software pakket "Accon". Hij was stichter en zaakvoerder van ProText, een zeer gespecialiseerde dienstverlener op het vlak van SGML en later XML gebaseerde single-source publishing oplossingen. Hij maakte deel uit van het management team van Amplexor, een enterprise content management solution provider.

Marc Portier (Outerthought)
Outerthought

Marc Portier is één van de oprichters van Outerthought, een Open Source, Java & XML knowledge center. Hij is professioneel bezig met Java sinds de beginjaren van Java. Zijn technische interesse gaat uit naar Web toepassingen en Web services, en de XML-gerelateerde API's om dit mogelijk te maken.

Outerthought is vooral gekend als de producent van het Open Source Content Management systeem Daisy CMS, waarrond ze advies, support en maatwerk levert. Binnenkort lanceren ze ook "Kauri", een technisch vernieuwend web-applicatie-raamwerk dat de principes van ROA (ReST) and RIA (ajax) samenbrengt.

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->