Business Modellering met ArchiMate

Business Modellering met ArchiMate


Modelleer en innoveer uw business met ArchiMate, de open modelleertaal van The Open Group

31 May-1 June 2011 (10-18)
Locatie: Golden Tulip Brussels Airport (Diegem)
Gepresenteerd in het Nederlands door
Prijs: 1300 EUR (excl. 21% BTW)
Registreer NU »

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

  GRATIS een hardcopy van dit referentiewerk bij uw deelname:


ArchiMate 1.0 Specification

Waarom deze cursus over Business Modellering en ArchiMate ?

Het doel van deze cursus "Business Modellering met ArchiMate" is tweeledig.

Er wordt allereerst ingegaan op het in kaart brengen van het business model van de organisatie. Hierbij draait het om de relatie tussen essentiële elementen van het bedrijfsmodel zoals klantsegmentering, kanalen, producten en diensten, en de elementen die bijdragen aan het concurrentievoordeel van de organisatie. Tevens wordt ingegegaan op het verdienmodel & kostenstructuur van de organisatie. Hulpmiddel hierbij is Alexander Osterwalder's inspirerende Business Model Canvas concept.

Met Business Modellen beschrijven we de manier waarop een organisatie waarde creëert en deze weet om te zetten in (financieel) voordeel. Naast inspirerende voorbeelden, behandelen we verschillende patronen om een business vorm te geven, een aanpak om business modellen te analyseren en te innoveren.

Het tweede hoofdonderwerp van deze cursus is het aanleren van de grafische modelleertaal ArchiMate, een relatief nieuwe taal die enorm geschikt is om business modellen te beschrijven, analyseren, visualiseren en bespreken met diverse stakeholders. Bovendien laat dit toe om na te denken over innovaties in uw business model.

ArchiMate is de open en vendor-onafhankelijke modelleertaal van The Open Group, die ondersteund wordt door diverse tool vendors en consulting bedrijven. Deze architectuurtaal en visualisatietechnieken brengen de samenhang en relaties tussen de verschillende domeinen (business, applicaties, technologie, ...) in kaart, waardoor ArchiMate de enterprise architect voorziet van eenduidige instrumenten ter ondersteuning en verbetering van het architectuurproces. Zulke instrumenten moeten de architect ook helpen in de communicatie met andere belanghebbenden, zoals managers en softwareontwikkelaars. Hiervoor kan men in ArchiMate views en viewpoints definiëren.

In 2008 werd ArchiMate overgedragen aan The Open Group, die het in 2009 aanvaardde als Technical Standard. ArchiMate vormt een mooie aanvulling op het methodische raamwerk van TOGAF, The Open Group Architecture Framework, waardoor een vrij complete aanpak voor enterprise-architectuur ontstaat. TOGAF is een gedetailleerde methode met ondersteunende technieken voor het ontwikkelen van een enterprise architectuur (EA). TOGAF is eveneens een open standaard die beheerd wordt door The Open Group. Het beschrijft het proces van acceptatie, productie, gebruik en onderhoud van enterprise architectuur. TOGAF wordt wereldwijd gebruikt door een groot aantal architecten om een passende architectuur voor hun organisatie te ontwerpen. Volgens TOGAF is enterprise architectuur (EA) "the fundamental organisation of a system, embodied in its components, their relations between each other and the environment and the guidelines and principles that govern the design". TOGAF helpt bij de integratie en het beheer van IT resources vanuit een strategie- en een business-gedreven standpunt.

ArchiMate biedt hulpmiddelen ter ondersteuning van de architect om de samenhang tussen verschillende bedrijfsdomeinen eenduidig te beschrijven en te visualiseren. Door het inzicht in de samenhang van de architecturen kunnen belanghebbenden de gevolgen van beslissingen en veranderingen over de gehele breedte van hun organisatie overzien, plannen en communiceren.

Wat leert u in deze training ?

Na deze "Business Modellering met ArchiMate" cursus weet u:

Deze workshop wordt georganiseerd in samenwerking met BiZZdesign.

Welke doelgroep hebben we met deze training over ArchiMate en Business Modellering op het oog ?

Aan de hand van presentaties en oefeningen wordt de cursist bekend gemaakt met Business Modellen en ArchiMate, en hoe dit kan gebruikt worden voor het begeleiden van analyses, ontwerpen, communiceren en veranderen van business modellen.

Deze training is bedoeld voor degenen die globaal willen weten wat Business Modellen en ArchiMate inhouden, of die hiermee zelf aan de slag willen. Dit betreft dus onder meer business-, enterprise- en IT-architecten, IT-managers, consultants en projectmanagers.

Waar vindt u meer informatie over ArchiMate ?

 • ArchiMate.org, the official site about the ArchiMate standard and language definition
 • The Wikipedia page about ArchiMate in Dutch
 • The (much better) Wikipedia page about ArchiMate in English
 • The ArchiMate Forum of The Open Group
 • Meer informatie over Business Model Generation en Business Model Canvas van Alexander Osterwalder
 • Some tools: ARIS ArchiMate Modeller by IDS Scheer, Architect by BiZZdesign, Corporate Modeler Suite by Casewise, EVA Netmodeler by Promis, Troux Architect by Troux Technologies, System Architect by IBM/Rational/Telelogic, and there are also some Visio (Microsoft) stencils and OmniGraffle (Apple) templates, ....
 • An interview of industry analyst Dana Gardner with BiZZdesign's Harmen van den Berg (podcast + transcript)
 • The book about the ArchiMate 1.0 language and notation
 • A new magazine about enterprise architecture
 •  Volledig Programma

  9.30u - 10.00u
  Registratie met koffie/thee
  10.00u
  Aanvang van deze cursus - Het programma is gespreid over 2 dagen van 10 tot 18u
    GRATIS een hardcopy van dit referentiewerk bij uw deelname:


  ArchiMate 1.0 Specification

  1.
  Inleiding tot Business Modellen
  2.
  Business Model Canvas van Alexander Osterwalder
  3.
  Inleiding in Architectuur
  4.
  Het Metamodel van ArchiMate
  5.
  Modelleren met ArchiMate
  6.
  Van Modelleren naar Innoveren
  7.
  Case Study: aan de slag met ArchiMate
  8.
  Views, Viewpoints en Stakeholders
  9.
  Visualisatie van Architecturen
  10.
  Toolondersteuning voor Canvas en ArchiMate
  18.00u
  Beide workshopdagen eindigen rond 18u00

  Deze training wordt georganiseerd in samenwerking met BiZZdesign.

   Sprekers


  Remco Blom (BiZZdesign Nederland)
  BiZZdesign Nederland

  Remco Blom is consultant Enterprise Architectuur bij BiZZdesign. Na zijn studie bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen heeft hij zich ontwikkeld in het vakgebied Business Process Management. Momenteel is hij één van de trekkers van de Enterprise Architecture Practice binnen BiZZdesign en levert hij een actieve bijdrage aan de (door)ontwikkeling van trainingen en proposities. Als architect helpt hij organisaties in uitlopende branches in binnen- en buitenland op het raakvlak van processen, organisatie, applicaties en technologie. Methodisch werken met aandacht voor modelleren speelt een centrale rol in zijn werk als adviseur en trainer in TOGAF en ArchiMate. U kan Remco natuurlijk ook volgen op twitter.

  Bas van Gils (BiZZdesign Nederland)
  Bas van Gils

  Bas van Gils is Enterprise Architect bij BiZZdesign Nederland.

  Bas studeerde aan de Universiteit van Tilburg, en behaalde zijn PhD aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij was voorheen aktief als analist en strategist bij o.a. Strategy-Works.

  U kan Bas van Gils natuurlijk ook volgen op Twitter of via zijn Strategic Architecture blog.

  Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

  -->