Schattingen in een onzekere context

Schattingen in een onzekere context


Leer technieken, skills en best practices om schattingen te geven, vragen en interpreteren

16 May 2023 (13u-17u30 CET)
Locatie: Spoor 18 (Mechelen)
Gepresenteerd in het Nederlands door Jan De Baere en Kris Philippaerts
Prijs: 320 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

Waarom deze workshop ?

Als Business Analist, Product Owner, Scrum Master, Project Manager, Portfolio Manager, ... krijg je vaak de vraag: "Geef me een schatting of prognose". Om waardevolle antwoorden op deze vraag te krijgen, moet je de juiste vragen stellen en kijken naar de juiste gegevens (die je waarschijnlijk al hebt).

Wil je weten welke de juiste vragen zijn die je moet stellen en naar welke data je moet kijken, dan is deze namiddagworkshop iets voor jou!

Soms is een taak, project, programma, portfolio goed gekend, begrepen en afgebakend, soms is deze zeer onzeker. Hoe pakken we dit dan aan? Welk antwoord verwachten we te krijgen als we de vraag stellen? Wat is de impact van de manier waarop we georganiseerd zijn op schattingen? Soms zijn schattingen een gok, soms nuttig en soms zijn ze klinkklare onzin. Hoe kunnen we het verschil zien?

Klassieke schattingstechnieken zoals "de olifant in stukken hakken" werken niet zo goed in een complexe context. Meer zelfs, deze techniek onderschat de benodigde tijd en effort vaak met een factor 3 a 4 in een complexe organisatie. Welke technieken zijn dan wel van toepassing in zo'n context?

Deze workshop is een road trip langs "fat tails and common sense", gebaseerd op ideeën en concepten uit de boeken "Antifragile", "Fooled by randomness", "The Principles of Product Development Flow" en nog veel meer. Dit alles aangevuld met bakken ervaringen uit de praktijk van 2 practitioners in organisational change, en ondersteund met praktische groepsoefeningen.

Het hoofddoel van deze workshop is om uw accuraatheid van (taak, project, programma, portfolio) voorspellingen te verhogen.

Wat leert u tijdens deze workhop ?

Tijdens deze unieke namiddagworkshop leert u o.a.:

Voor wie is deze workshop bestemd ?

Dit namiddagevent is gericht op business analysten, product owners, scrum masters, project managers, program managers, portfolio managers, ... in complexe, meestal agile, projecten, die de vraag "geef eens een schatting, forecast, estimate, prognose, ..." beter willen beantwoorden.

 Volledig Programma

12.30u - 13.00u
Verwelkoming van de deelnemers met broodjeslunch (optioneel, geef in het registratieformulier aan of u hieraan deelneemt of niet)
13.00u
Start van de workshop

Inleiding

Uitdagingen

Technieken

Praktijkcase en oefeningen

17.30u
Einde van de workshop

Wanneer je beter wil worden in estimation en forecasting, typisch in een complexe (wellicht agile) context, dan is deze workshop voor jou. Het aantal plaatsen is beperkt.

 Sprekers


Jan De Baere (Bubo Bubo Consult)
Bubo Bubo Consult

Jan De Baere is organisatiecoach. Hij helpt organisaties evolueren van een statisch naar een dynamische organisatievorm, met behulp van sociale technologieëen zoals agile, S3.0, Theory U, liberating structures, ...

Je kan Jan aan het werk zien en horen in de video "Systemisch transformeren - Kenniswerkers in een complexe en dynamische context".

Hij liet zich voor deze workshop inspireren door o.a. deze boeken en cursussen:

Kris Philippaerts (iLean)
iLean

Kris Philippaerts is Founder van iLean, waar hij ook Management Consultant, Agile Trainer en Agile Organisation Coach is.

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->