Pragmatisch Modelleren met UML

Pragmatisch Modelleren met UML


Zinvol gebruik van UML doorheen het software ontwikkelingsproces

19-20 September 2006 (9-17)
Locatie: Holiday Inn Gent (Gent)
Gepresenteerd in het Nederlands door
Prijs: 980 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

Inleiding tot deze workshop:

De modelleertaal UML is uitgegroeid tot de wereldwijde standaard voor het modelleren van requirements en functionaliteit. Het gebruik van UML is op zich echter geen silver bullet. Het is niet de “oplossing-voor-alle-problemen”.

UML bestaat uit een aantal modelleertechnieken als use cases, activity diagrammen, sequence diagrammen en klassediagrammen. Deze modelleertechnieken worden gebruikt tijdens de verschillende fasen van systeemontwikkelprojecten. De specificaties van UML definiëren echter alleen de syntax van deze modelleertechnieken.

Vaak is onduidelijk hoe diagrammen volgens de modelleertechnieken het best kunnen worden gemodelleerd. Er is bovendien geen werkwijze die de overgang tussen de diagrammen in de verschillende fasen beschrijft. Tenslotte kent UML niet voor alle gezichtspunten in systeemontwikkelprojecten een modelleertechniek. Denk maar aan het modelleren van processen, de user interface en aan gegevensmodellering.
In de praktijk levert het toepassen van UML daarom vaak meer uitdagingen dan oplossingen.

Waarom deze workshop ?

Tijdens deze tweedaagse workshop wordt een aantal essentiële vaardigheden voor het modelleren van requirements en functionaliteit met behulp van UML aangeleerd. Aan de hand van een pragmatische case – een online dating service - wordt aangeleerd wanneer in het systeemontwikkelproces welke modelleertechnieken het best kunnen worden ingezet. Daarbij wordt uiteraard aandacht besteed aan de nauwe relatie tussen de verschillende technieken. Bovendien wordt een link gemaakt naar de realisatie van applicaties op basis van de modellen, waarbij een n-tier applicatiearchitectuur als basis fungeert. De opzet van de workshop is implementatie-onafhankelijk en is bruikbaar op alle ontwikkelplatformen.
Onderwerpen zijn:

Sander's boek "Pragmatisch Modelleren met UML" dient als leidraad bij de workshop. Deelnemers krijgen dit boek mee als nalees- en naslagwerk.

Voor wie is deze workshop bestemd ?

Deze workshop is van belang voor diegenen die betrokken zijn bij de verschillende fasen in de software-ontwikkeling:

Vereiste voorkennis: De deelnemers worden of zijn reeds betrokken bij het modelleren van software en hebben al enige voorkennis van UML. Van de deelnemers wordt geen diepgaande praktijkervaring in de modelleertaal verwacht.

 Volledig Programma

Elke dag begint om 9 u. Wij verwelkomen de deelnemers met koffie/thee vanaf 8u30 en beide dagen eindigen rond 17u.

Gespreid over 2 dagen krijgt u:

1. Introductie UML

2. Use cases

3. Modelleren en testen

4. Modelleren van de user interface

5. Klassediagrammen

6. Interactiediagrammen

7. Packages

8. Componenten en services

9.Agile modelling

10.Model Driven Architecture (MDA)

 Sprekers


Sander Hoogendoorn (Capgemini)
Capgemini

In zijn rol als Principal Technology Officer bij Capgemini houdt Sander Hoogendoorn zich bezig met de innovatie van software development. Sander is erkend global thought leader op het vlak van agile development bij Capgemini. Daarbij is hij onder meer verantwoordelijk voor Capgemini's agile ontwikkelplatform, dat het Accelerated Delivery Platform (ADP) wordt genoemd.

Sander's expertise loopt van (agile and non-agile) software ontwikkelmethodieken, software architectuur, design patterns, modelering, UML, model driven software development, .NET, Java en tools. Hij coacht organisaties en projecten, en heeft talloze artikelen en columns gepubliceerd in internationale magazines, zoals OBJECTSpectrum (in Duitsland), International Developer (in Australië), Software Release Magazine. Daarnaast heeft Sander boeken geschreven over UML en over agile software development. Sander is ook een veelgevraagd spreker op nationale en international conferenties, zoals OOP, JAOO, SET, Javapolis, TDWI en DevDays. Sander verzorgt ook nog seminars en workshops over UML, .NET, software-architectuur, design patterns, en agile development zowel in Nederland als in België.

Het Accelerated Delivery Platform (ADP) stelt Capgemini en haar klanten in staat systeemontwikkelprojecten te vernellen en industrialiseren, gebruikmakend van de katalysatoren die het platform biedt, zoals de Smart lifecycle, het gebruik van smart use cases, pragmatische schattingstechnieken gebaseerd op smart use cases, agile dashboarding en burn charts om de voortgang van projceten te bewaken, model driven development, codegeneratie, frameworks en krachtige testtechnieken. Technieken en tools uit het platform worden geadopteerd door een snelgroeiend aantal grote en kleinere organisaties. Het ADP is gebruikt in diverse typen projecten, waaronder .NET, Java, Sharepoint, en meer recent zelfs in SAP implementaties and business intelligence.

Sander's blog: http://sanderhoogendoorn.com/blog

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->