Virtualisatie: hoe IT eindelijk zichzelf gaat automatiseren

Virtualisatie: hoe IT eindelijk zichzelf gaat automatiseren


Virtualisatie van Operating systems en applicaties voor een flexibeler en goedkoper beheer van uw IT infrastructuur

20 June 2007 (14-21)
Locatie: Sofitel Diegem (Diegem near Brussels (Belgium))
Gepresenteerd in het Nederlands
Prijs: 540 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

De rol van IT is het automatiseren van bedrijfsprocessen: wegnemen van routinewerk zodat bedrijf en werknemers zich kunnen concentreren op productinnovatie en een betere dienstverlening. Merkwaardig genoeg is IT niet altijd even succesvol geweest in het automatiseren van haar eigen werking.

Het uitrollen, onderhouden en beheren van een IT infrastructuur aan hardware, operating systems en applicaties is nog steeds een arbeidsintensieve aangelegenheid met heel wat routinewerk. Virtualisatie is een geheel aan technologieën die verschillende lagen in de computing stack gaan loskoppelen, zodat net dat routinewerk opnieuw kan overgenomen worden door applicaties. Het deployen van applicaties, beheren van configuraties op desktop en servermachines kan worden aangestuurd met muis en keyboard, of verloopt in sommige gevallen zelfsturend (deployen van nieuwe serverinstances bij verhoogde workload bijvoorbeeld).

OS virtualisatie is het loskoppelen van het Operating System van de fysieke hardware waarop het OS draait door middel van een software tussenlaag. Eén machine (desktop of server) kan verschillende OS instances hosten, of één OS instance kan over verschillende machines draaien. Applicatievirtualisatie is het laten lopen van een applicatie in een virtueel operating system: opnieuw een extra softwarelaag dus, maar deze keer tussen Operating System en Applicatie. "Application streaming" tenslotte is een vrij recente technologie voor breedbandomgevingen waarbij uitvoerbare code on the fly gedeployed wordt naar client systemen en al wordt uitgevoerd voor de volledige applicatie is gedownload.

Deze technologieën helpen u om uw IT infrastructuur goedkoper, maar vooral veel flexibeler te beheren, en sneller in te spelen op veranderende omstandigheden of vragen vanuit de business kant. Een populaire toepassing is serverconsolidatie - meestal uit kostoverwegingen. Met dit seminar willen we u een overzicht brengen van de verschillende toepassingsgebieden van virtualisatie, niet alleen uit kost-, maar ook en vooral uit flexibiliteitsoverwegingen.

Welke vragen worden beantwoord op dit seminar?

Voor wie is dit seminar bestemd?

IT beslissingsnemers verantwoordelijk voor deployment, beheer en onderhoud van zowel desktop software als serversystemen..

 Volledig Programma

13u30-14u00
Registratie en Koffie/Thee
14u00-14u40
Virtualisatie: Wat en waarom?
(Bart Scheenaerts, EDS)
14u40-16u00
Virtualisatie: overzicht
(Wim Van Balen en Toni Verbeiren, Login Consultants)

Virtualisatie is een hot topic op dit moment, en er is geen vendor die het woord niet in de mond neemt. In deze presentatie geven we een overzicht van de verschillende technologieën die onder de noemer virtualisatie geklasseerd worden:

16u -16u30
Koffie/Thee
16u30-17u15
Virtualisatie in de praktijk: Applicatie Virtualisatie
(Wim Van Balen en Toni Verbeiren, Login Consultants)

In deze sessie worden een aantal real-life voorbeelden besproken, waarbij telkens de business context van de klant wordt uitgelegd, de case voor virtualisatie, de selectiecriteria en de projectaanpak.

Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.:

17u15-17u45
Case Study: De Lijn
(Bert Van Hemelen, Coördinator ICT Infrastructuur)
17u45 -19u00
Diner
19u00-20u00
Virtualisatie in de praktijk: Operating System Virtualisatie
(Wim Van Balen en Toni Verbeiren, Login Consultants)

Op dezelfde manier als in de sessie over applicatievirtualisatie worden een aantal issues besproken aan de hand van real-life voorbeelden. Komen o.a. aan bod:

20u00-20u45
Case Study: Virtualisatie met Xen bij Newtec
(Kris Buytaert, X-tend en Koen Vereeken, Newtec)
20u45-21u00
Wrap-up en conclusies
21u00
Einde van dit seminar

 Sprekers


Bart Scheenaerts (EDS)

Bart ScheenaertsBart Scheenaerts is werkzaam in Business Development bij EDS voor de EMEA North regio.

Voordien had hij een carrière in sales en product management bij Bull en Allasso, en was in het jaar 2006 Country Manager bij Login Consultants.
Vanuit een doorgedreven ervaring met producten in de Wintel wereld, werd virtualisatie technologie zijn grootste specialisatie.

Bart behaalde tevens een MBA bij Flanders Business School.

Wim Van Balen (Login Consultants)

Wim Van BalenWim Van Balen studeerde af als industrieel ingenieur aan de Katholieke Hogeschool Kempen, campus Geel. In het bedrijfsleven kwam hij al snel in aanraking met IT onder de vorm van Microsoft Windows NT, Sun Solaris en een aantal programmeer talen. Mede versterkt door zijn hobby’s zoals programmeren, testen van computer systemen en testen van nieuwe computer technologieën vond hij zijn gading in de Microsoft wereld. Al snel zag hij dan ook de voordelen die technologieën als Citrix, SoftGrid en AppSense kunnen toevoegen, waarin hij zich dan ook specialiseerde.

Op dit moment is Wim IT Architect voor Log•in Consultants, gespecialiseerd in virtualisatie en server-based computing.  Log•in Consultants volgt de ontwikkelingen op deze terreinen op de voet en wordt wereldwijd erkend als toonaangevend.  Bij Log•in Consultants heeft Wim zich nog verder kunnen ontwikkelen en zichzelf nog extra technologieën aangeleerd zoals Altiris, VMWare en RES Wisdom & PowerFuse. Als IT Architect bij Log•in Consultants is Wim betrokken bij Presentaties, TCO/ROI Studies, Brainstorm sessies en workshops, Quality Audits & Analyses, Designs & POCs, Opzetten & Testen van omgevingen, Migratie Projecten, Trainingen en Quality Assurance Agreements voor een grote variatie aan omgevingen.

Toni Verbeiren (Login Consultants)

Toni VerbeirenTijdens zijn doctoraatsstudies aan de KU Leuven was Dr. Toni Verbeiren in staat zich te verdiepen in de wereld van Open Source en Free Software.  Dit, samen met de ervaring van het geven van colleges aan onder meer Burgerlijk Ingenieurs en Wiskundigen in opleiding maakte de stap naar het opleidingscentrum Guidance een logisch gevolg.  Hier ontwikkelde en gaf Toni cursussen rond Linux, Solaris, UNIX scripting, enz.  Gaandeweg is dit meer en meer geëvolueerd in de richting van technologieën gebaseerd op Microsoft platformen.

Op dit moment is Toni consultant voor Log•in Consultants, gespecialiseerd in virtualizatie en server-based computing.  Log•in Consultants volgt de ontwikkelingen op deze terreinen op de voet en wordt wereldwijd erkend als toonaangevend.  Als consultant in dit vakgebied heeft hij de eerste Softricity implementatie in België mee tot een succes gemaakt, maar bijvoorbeeld ook Citrix en VMware migraties begeleid.

Kris Buytaert (X-tend)

Kris BuytaertKris Buytaert is oprichter en CTO van  X-Tend, een Linux en Open Source Integrator die actief is over de Benelux. Hij is zelf nog steeds betrokken bij consultancy en development projecten bij overheid en in industrie en dienstensector.

Kris' hoofdactiviteiten op dit moment zijn Linux Clustering (HA en HPC), Virtualisatie en "Large Infrastructure Management" projecten.  Zoals hij zelf zegt: een infrastructuur opbouwen die de "10th floor test" kan doorstaan (d.i. "the ability to take a random machine in your infrastructure, drop it from the 10th floor, and be able to restore your infrastructure to working within 5-10 minutes").

Kris is ook mede-auteur van  "Virtualization with Xen", maintainer van de  openMosix HOWTO and heeft verschillende technische publicaties op zijn naam staan. Hij treedt regelmatig op als spreker op internationale conferenties.  Je kan Kris volgen via zijn weblog.


Koen Vereeken (Newtec)

Koen VereekenKoen Vereeken werkt als systeemingenieur bij Newtec.

Hij studeerde af van Hogeschool Gent als ingenieur informatica op een thesis bij Siemens NV, waarbij hij een ccXML interpreter ontwikkelde en een framework voor het opvangen en rapporteren van allerhande storingsmeldingen.

Bij  Newtec Cy werkt hij aan informatiebeheer en -modellering.

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->