Fysiek Databaseontwerp: Haal meer uit uw Database !

Fysiek Databaseontwerp: Haal meer uit uw Database !


Haal meer uit uw Oracle, SQL Server, DB2, ... database ! (vijftiende sessie)

7-8 June 2005 (9-17)
Locatie: Holiday Inn Gent (Gent)
Gepresenteerd in het Nederlands door
Prijs: 1250 EUR (excl. 21% BTW)

This event is history, please check out the List of Upcoming Seminars, or send us an email

Check out our related in-house workshops:

 Leerdoelen

Over deze workshop

Deze tweedaagse workshop behandelt het fysiek databaseontwerp van productiedatabases en datawarehouses. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de implementatie geschiedt met een relationele database server, zoals Oracle, DB2 of Microsoft SQL Server.

De primaire doelstelling van fysiek databaseontwerp is het converteren van een logisch databasemodel naar een effectieve en efficiŽnte operationele database. Bij de opzet van de workshop zijn de volgende twee uitgangspunten gekozen voor fysieke databaseontwerp.

Het eerste uitgangspunt is dat het niet realistisch is te verwachten dat een logisch databasemodel één-op-één naar een fysieke databasemodel geconverteerd kan worden. Maar het is wel een doel; het is een uitgangspunt dat continu de fysieke ontwerpers voorgehouden moet worden. Daarom wordt tijdens de workshop het gehele proces opgebroken in de volgende 5 stappen:

Het tweede uitgangspunt is dat in vele organisaties fysiek databaseontwerp nog steeds gezien en beoefend wordt als een soort Ďblack artí. Het doel van deze workshop is dit onderwerp te veranderen in een tamelijk open en gestructureerd proces. Kennis over de databaseserver, zoals performancekarakteristieken, worden in matrices gedocumenteerd. Deze matrices zullen de ontwerper helpen meer gefundeerde beslissingen te nemen.

Tot slot een aantal uitspraken over DBA's (database administrators, specialisten die zich full-time met database tuning bezig houden) die we u niet wilden onthouden:

Waarom deze workshop ?

Het doel van deze workshop is het geven van richtlijnen voor en inzicht in de brede verzameling technieken die er bestaan om de effectiviteit en efficiŽntie van een operationele database te verbeteren.

Voor wie is deze workshop bestemd ?

Deze workshop is bedoeld voor diegenen die relationele databases ontwerpen en bouwen, en daarvoor gedegen kennis nodig hebben zoals:

Deze tweedaagse workshop is gericht op personen werkend met middelgrote tot grote computersystemen. Een minimale kennis van relationele databasetechnologie is aanbevolen.

 Volledig Programma

Elke dag begint om 9.00u met ontvangst van de deelnemers met koffie/thee vanaf 8.30u, en eindigt om 17.00u. Gespreid over 2 dagen krijgt u:

1. Inleiding tot databaseontwerp

2. Kort overzicht van relationele databaseconcepten

3. Implementatie-analyse

4. Fase 1 - Initieel fysiek databaseontwerp

5. Fase 2 - Invloed van applicatieontwerp op de performance van databases

6. Fase 3 - Interne verbeteringen

7. Fase 4 - Veranderen van de tabelstructuur

8. Fase 5 - Wijzigen van de architectuur

9. Samenvatting

 Sprekers


Rick van der Lans (R20/Consultancy BV)
R20/Consultancy BV

Rick van der Lans is onafhankelijk adviseur, docent en auteur op de terreinen datawarehousing, business intelligence, applicatie-integratie en databasetechnologie. Als consultant heeft hij door de jaren heen veel grote bedrijven (nationaal en internationaal) geadviseerd bij het ontwerpen van hun datawarehouse-architectuur en bij het maken van een toolkeuze.

Rick heeft als spreker op conferenties een zeer goede naam verworven zowel in binnen- als buitenland. Hij weet als geen ander een goede balans te vinden tussen op de praktijk toegesneden technologische en strategische zaken.

Hij schrijft voor het bekende BeyeNetwork.com. Tevens verschenen van zijn hand diverse artikelen in toonaangevende vakbladen. Verschillende van zijn boeken, waaronder het populaire "SQL Leerboek", zijn in vele talen gepubliceerd. Recent is van zijn hand verschenen Data Virtualization for Business Intelligence Systems", alsook tientallen whitepapers over BI.

Questions about this ? Interested but you can't attend ? Send us an email !

-->